Арахамія: «Слуга народу» ініціює створення ТСК у справах «вагнерівців» і «плівок Суркова—Медведчука»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Арахамія: «Слуга народу» ініціює створення ТСК у справах «вагнерівців» і «плівок Суркова—Медведчука»

В'ячеслав Ратинський / УНІАН

Партія «Слуга народу» ініціює створення у Верховній Раді тимчасової слідчої комісії (ТСК) з розслідування справ «вагнерівців» та «плівок Суркова—Медведчука».

Про це заявив голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія після зʼїзду партії 13 березня.

«Ми створюємо ТСК, вона не про «вагнерівців», але ситуація з «вагнерівцями» входить і має бути розглянута насамперед цією ТСК. Вона буде ширша. Чому вона ширша? Тому що нещодавно також були оприлюднені «плівки Суркова—Медведчука», які викликали чималий резонанс у суспільстві. Тому два перших епізоди, які мають розслідуватися цією ТСК — це ситуація з «вагнерівцями» і ситуація з цими плівками», — розповів він.

За словами Арахамії, відповідні листи були передані всім парламентським фракціям, проте «Голос» і «Європейська солідарність» поки не визначили своїх представників у ТСК.

«В понеділок це буде розглядатися на регламентному комітеті. Якщо буде позитивна відповідь, а я думаю, що буде, то ця ТСК буде винесена на голосування до Верховної Ради», — додав нардеп.

  • 29 липня 2020 року в Мінську були затримані 33 бойовики російської «ПВК Вагнера», 13 із них точно воювали проти України на боці «ДНР» та «ЛНР». Україна запросила екстрадицію бойовиків, проте Білорусь передала «вагнерівців» Росії. Згодом «Комсомольська правда» повідомила, що арешт бойовиків у Білорусі був українською спецоперацією.
  • Далі про «операцію українських спецслужб» почали писати українські журналісти — Юрій Бутусов заявляв, що СБУ та ГУР Міноборони виманювали бойовиків в Україну, але глава ОП Андрій Єрмак запропонував перенести фінальний етап операції, і вона провалилася — бойовиків заарештували в Білорусі. Схожу інформацію опублікували журналістка Яніна Соколова, видання «Українська правда» та «Дзеркало тижня».
  • Президент України, голова ОП, а також СБУ та Служба зовнішньої розвідки стверджують, що операцію не готували, а медіа поширюють російську дезінформацію. Проте ексглава Офісу президента Андрій Богдан підтвердив існування спецоперації, а пʼятий президент Порошенко заявив, що у 2018 році особисто її санкціонував.
  • Міжнародні розслідувачі Bellingcat почали знімати фільм про провал «вагнерівської» спецоперації. Вони запевнили, що мають докази її існування. Розслідування планують опублікувати двома частинами — це будуть інтерв’ю та фактаж. Очікують, що перша частина вийде 15 березня.