ВООЗ дозволила використовувати вакцину Johnson & Johnson

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Всесвітня організація охорони здоровʼя (ВООЗ) дозволила вакцину від коронавірусу Janssen (Johnson & Johnson) для екстреного використання в усіх країнах і для поширення у рамках програми COVAX. Рішення ухвалили на підставі дозволу Європейського агентства з лікарських засобів (EMA).

Про це йдеться на сайті організації.

Вакцина від Janssen є першою вакциною від коронавірусу, яка потребує введення лише однієї дози. Також її легко транспортувати — може зберігатися у звичайних холодильниках до трьох місяців. Дані великих клінічних випробувань показують, що вакцина ефективна також і для літніх людей.

Дозвіл на екстрене використання означає, що ВООЗ та група експертів надали «скорочену оцінку» препарату, яка засновується на висновку від EMA.

Наступного тижня ВООЗ скличе свою Стратегічну консультативну групу експертів, щоб сформулювати рекомендації з використання вакцини. Тим часом ВООЗ продовжує працювати з країнами і партнерами COVAX — у рамках програми забронювали 500 мільйонів доз.

Нагадаємо, клінічні дослідження показали, що кількість симптоматичних випадків COVID-19 через 2 тижні після щеплення однією дозою Johnson & Johnson знизилася на 67% — це означає, що вакцина мала ефективність 67%.

Побічні ефекти вакцини COVID-19 Janssen у дослідженні зазвичай були легкими або помірними і зникали протягом декількох днів після вакцинації. Найбільш поширеними були біль у місці інʼєкції, головний та мʼязовий біль, втома, нудота.