В Україні вперше видали ліцензію на виробництво спирту приватній компанії — її отримала Nemiroff

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
В Україні вперше видали ліцензію на виробництво спирту приватній компанії — її отримала Nemiroff

Mehrdad alemipour / Flickr

В Україні вперше видали ліцензію на виробництво спирту приватній компанії. Її отримала Nemiroff. Про це компанія повідомила у Facebook.

«Активно проводимо відновлювальні роботи та вже скоро запустимо власне виробництво спирту на Немирівському спиртзаводі. Отримання ліцензії завершує юридичний етап його приватизації, яку компанія Nemiroff розпочала в листопаді 2020 року», — зазначили на підприємстві.

Раніше спирт виготовляв тільки «Укрспирт». Проте на початку серпня 2020 року Мінфін видав перші ліцензії іншим державним заводам на виробництво спирту в Україні.

Нагадаємо, що у 2019 році Верховна Рада ухвалила законопроєкт Володимира Зеленського № 2300 про скасування з 1 липня 2020 року державної монополії на виробництво спирту. Закон передбачає, власне, скасування державної монополії на виробництво спирту, можливість для підприємців будь-якої форми власності самостійно виробляти спирт (за умови одержання ліцензії) і лібералізацію його експорту з України.

Закон визначає, що ліцензія на виробництво спирту видається підприємствам, які мають встановлені цілодобові системи відеоспостереження за виробництвом і відпуском продукції. Їх відключення є підставою для відмови в ліцензії або її відкликання.

Водночас для захисту вітчизняного товаровиробника закон передбачає, що імпорт спирту до 1 січня 2022 зможуть здійснювати лише державні підприємства, які на це уповноважив уряд.