Мінфін видав перші ліцензії на виробництво спирту в Україні. Раніше його виготовляв лише «Укрспирт»

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Мінфін видав перші ліцензії на виробництво спирту в Україні. Раніше його виготовляв лише «Укрспирт»

Pixabay / Miroslavik

Міністерство фінансів видало перші ліцензії на виробництво спирту в Україні.

Про це у своєму Facebook написав в. о. очільника «Укрспирту» Сергій Блескун.

«Вже місяць, з 1 липня ДП «Укрспирт» більше не монополіст. Мінфін видав ліцензії на виробництво спирту іншим заводам. Це великий крок для галузі та певні зміни для «Укрспирту», — зазначив він.

За його словами, тепер компанії можуть обирати постачальника спирту і закуповувати його у тих, чия пропозиція буде найбільш вигідною. Наступним кроком у демонополізації ринку спирту Блескун називає початок приватизації «Укрспирту».

«Затягувати з приватизацією «Укрспирту» не можна. Це буде рівносильне тому, що заводи підприємства стануть непотрібні. Цей варіант подій для мене є неприпустимий. Тому ще раз наголошую на необхідності найшвидшої приватизації обʼєктів (виробничих площадок) ДП «Укрспирт», — написав він.

  • Верховна Рада 3 грудня 2019 року ухвалила в другому читанні та в цілому президентський законопроєкт № 2300 про скасування з 1 липня 2020 року державної монополії на виробництво спирту.
  • Законопроєкт надає можливість субʼєктам господарювання, незалежно від форми власності, виробляти спирт за наявності відповідної ліцензії, а також передбачає повну лібералізацію експорту спирту з України.
  • Ліцензія на виробництво спирту видається підприємствам, які мають встановлені цілодобові системи відеоспостереження за виробництвом і відпуском продукції. Відключення систем відеоспостереження є підставою для відмови у видачі ліцензії або для її відкликання, наголошується в документі.