Рада ухвалила закон про скасування держмонополії на виробництво спирту

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому президентський законопроєкт № 2300 про скасування з 1 липня 2020 року державної монополії на виробництво спирту.

Відповідний законопроект у вівторок підтримали 284 народні депутати.

Законопроєкт передбачає скасування державної монополії на виробництво спирту з 1 липня 2020 року.

Крім того, законопроєкт надає можливість субʼєктам господарювання, незалежно від форми власності, виробляти спирт при наявності відповідної ліцензії, а також передбачає повну лібералізацію експорту спирту з України.

Ліцензія на виробництво спирту видається підприємствам, які мають встановлені цілодобові системи відеоспостереження за виробництвом і відпуском продукції. Відключення систем відеоспостереження є підставою для відмови у видачі ліцензії або для її відкликання, наголошується в документі.

Водночас для захисту вітчизняного товаровиробника законопроєкт передбачає, що імпорт спирту до 1 січня 2024 року зможуть здійснювати тільки уповноважені Кабінетом міністрів держпідприємства.

Крім того, законопроєкт передбачає до 1 липня 2021 року заборону на введення в експлуатацію нових обʼєктів виробництва спирту і вводить зобовʼязання на цей період про збереження робочих місць у розмірі 70% штату на приватизованих підприємствах.