Kyiv Post: Син олігарха Ахметова купив за два мільярди гривень віллу в Швейцарії

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

У грудні 2020 року син українського олігарха Ріната Ахметова придбав за два мільярди гривень віллу в передмісті столиці Швейцарії. 32-річний Дамір тепер володіє двома будинками на приватній вулиці у Весеназі і є повноправним членом місцевої громади. Ділянку продав мільярдер, який належить до списку ста найвпливовіших арабів.

Про це пише Kyiv Post.

Google Maps

Всього синові олігарха належить 7,6 тисячі квадратних метрів землі. Ділянку та будинки Даміру продав громадянин Франції саудівського походження Мансур Акрам Ойєх, який має долі в компанії Techniques d’Avant Garde, що займається чартерними авіаперевезеннями, та гоночній команді McLaren Formula One.

Вулицею, що розташована на узбережжі Женевського озера, не рекомендують пересуватися без дозволу її співвласників, а будинок Даміра має посилену охорону та камери спостереження. Дамір — старший син Ахметова — покинув Україну ще у віці 10 років, навчався в Швейцарії та Великій Британії. Він входить до складу наглядових рад компаній свого батька ДТЕК і «Метінвест».

«Його історія жодним чином не пов’язана з успіхом людини, яка всього досягла сама, він ніколи не займався бізнесом самостійно і був залучений лише до управління компаніями свого батька. Це гнітюче нагадування про те, як Україна стала ресурсною базою для обраної меншості, що залишає 40 мільйонів людей в бідності, — пише автор статті для Kyiv Post Сергій Лещенко.

Дамір Ахметов

metinvestholding.com

Зазначається, що Ахметов-старший не має суттєвого бізнесу поза межами України, а його статки були накопичені завдяки «злиттю політики та олігархічного впливу». У 2007 він придбав за $220 млн три поверхи в елітному житловому комплексі Лондона One Hyde Park, а в 2019 — віллу бельгійського короля Леопольда ІІ у французькій Рив’єрі за $200 млн.

«Бізнес-модель Ахметова є базовим принципом українських олігархічних кланів — приватизація прибутків та націоналізація збитків», — пише Лещенко, коментуючи прибутки Ахметова з транспортування залізної руди, збиткового для «Укрзалізниці», де працює автор.

За словами Лещенка, будь-яка спроба змінити тарифи на перевезення руди блокується «металургічним лобі на чолі з людьми Ахметова, включно з хором законодавців і лояльних експертів».

  • Ексмер Харкова та колишній очільник області Михайло Добкін розповів, що у 2014 році, коли йому оголосили підозру в «посяганні на територіальну цілісність України», єдиним, хто став на його захист, був олігарх Рінат Ахметов.
  • «Forbes Україна» опублікував рейтинг 100 найбагатших українців у 2020 році. У трійці — Ахметов, Пінчук та Порошенко.