АМКУ оштрафував ДТЕК Ахметова на 275 млн гривень за зловживання монопольним становищем. Компанія збирається йти до суду

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Антимонопольний комітет України оштрафував групу ДТЕК на 275,2 млн гривень за зловживання монопольним становищем в Бурштинському енергоострові.

Про це повідомили у пресслужбі АМКУ.

За даними комітету, АТ «ДТЕК Західенерго» з 29 липня 2019 року в години мінімального навантаження зменшувало обсяги запропонованої електроенергії в заявках на продаж у сегменті «ринок на добу наперед». У зв’язку з цим зріс обсяг продажу в сегменті «балансуючий ринок» за більш високими цінами.

До того ж в АМКУ зазначили, що акціонерне товариство завищувало ціни в години максимального навантаження.

«Цьому посприяла практика, до якої вдавалося ТОВ «Д.Трейдінг», обмежуючи доступ імпортованої електричної енергії з території Словаччини в торгову зону «Острів Бурштинської ТЕС». Компанія впродовж липня — жовтня 2019 року викуповувала більшу частину пропускної спроможності», — додали в комітеті.

В АМКУ наголосили, що від цих дій найбільше постраждали підприємці, які працюють на території енергоострова, а також місцеві мешканці, бо зростання вартості електрики відобразилося на ціні вироблених у регіоні товарів.

За результатами розслідування АМКУ оштрафував АТ «ДТЕК Західенерго» на майже 176 млн гривень, а ТОВ «Д.Трейдінг» — на понад 99 млн гривень.

Водночас у ДТЕК рішення комітету назвали «передчасним, безпідставним та упередженим через низку причин».

Зокрема, в компанії запевнили, що ДТЕК не посідає монопольне становище в торговій зоні «Острів Бурштинської ТЕС», є повністю замінним за рахунок імпорту, а також має чимало конкурентів.

«Постачальниками електроенергії в Бурштинський енергоострів, окрім Бурштинської ТЕС (ДТЕК), є Калуська ТЕЦ, Теребле-Ріцька ГЕС та імпортери електроенергії зі Словаччини, Угорщини та Румунії. Імпорт електроенергії з ЄС зайняв істотну частку ринку в Бурштинському енергоострові саме після запуску нової моделі ринку 1 липня 2019 року... Відтоді частка імпортерів у продажу електроенергії на ринку на добу наперед в Бурштинському енергоострові досягала 60—80% залежно від цін та попиту на електроенергію», — заявили в компанії.

До того ж ДТЕК заперечив звинувачення АМКУ про викуп пропускної спроможності міждержавних ліній електропередачі, щоб обмежити доступ електроенергії зі Словаччини, а також звинуватив комітет у спробі перекласти на компанію відповідальність за неповноцінне функціонування ринку.

«Всупереч вимогам закону України «Про ринок електричної енергії», не було запроваджено проведення внутрішньодобових аукціонів на розподіл пропускної спроможності, чим істотно було ускладнено планування, прогнозування та провадження господарської діяльності імпортерами. Це позбавило імпортерів, зокрема «Д.Трейдінг», права реалізувати невикористані пропускні спроможності на внутрішньодобовому ринку та призвело до додаткових витрат у імпортерів», — наголосили у ДТЕК та заявили, що подадуть до суду, щоби відстояти свої інтереси та репутацію.