Україна ухвалила проєкт стратегії деокупації Криму. Його повний текст оприлюднять згодом

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Україна ухвалила проєкт «Стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь». Про це заявив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов.

«Це перший фундаментальний документ з часів окупації Кримського півострова Російською Федерацією, який дає чіткий дороговказ, у який спосіб ми будемо рухатися у питаннях деокупації Криму», — заявив Данілов.

За його словами, робота над документом тривала понад рік із залученням представників багатьох інституцій, зокрема, Меджлісу кримськотатарського народу.

Данілов пообіцяв, що незабаром документ повністю оприлюднять — буде українська та англійська версія.

Раніше глава Офісу президента Андрій Єрмак заявляв, що під час саміту «Кримської платформи» буде представлений український та міжнародний план деокупації півострова. Глава ОП підкреслив, що все, що відбувається зараз на території окупованого півострова, включаючи масові порушення прав людини, є прямим порушенням норм міжнародного права.

  • «Кримська платформа» — це новий міжнародний майданчик, який консолідує спільні зусилля з виведення військ Росії та її адміністрації з Криму. Деокупація Криму — це єдина кінцева мета. На перших етапах майданчик потрібен для обговорення проблем окупованого Росією півострова. Взяти участь у саміті вже погодилися деякі країни, зокрема Велика Британія.
  • «Кримська платформа» працюватиме на кількох рівнях. Перший — найвищий політичний рівень, до якого долучаться глави іноземних держав. Другий — рівень глав МЗС і міністрів оборони. Третій — міжпарламентський рівень. І четвертий — рівень експертів.