На з’їзді суддів обрали новий склад Ради суддів. Головою став Богдан Моніч

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

З’їзд суддів України на своєму засіданні обрав новий склад Ради суддів України. Головою одноголосно призначили Богдана Моніча — суддю Сьомого апеляційного адміністративного суду.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

На посаду заступника голови Ради обрали суддю Господарського суду Києва Оксану Марченко, а посаду секретаря отримала суддя Деснянського райсуду Києва Олена Журавська.

Членами Ради за квотою апеляційних судів з розгляду цивільних, кримінальних справ, а також справ про адміністративні правопорушення обрали, зокрема, суддів Київського апеляційного суду Тетяну Невідому та Дениса Масенка.

Зʼїзд суддів тривав з 9 до 11 березня. Напередодні на ньому не змогли обрати суддю Конституційного суду за своєю квотою — тепер має бути оголошений новий конкурс, і процедуру почнуть спочатку.

Напередодні, 9 березня, зʼїзд суддів призначив за своєю квотою чотирьох членів Вищої ради правосуддя. Членами ВРП обрані Сергій Болотін (суддя Хмельницького апеляційного суду), Віталій Саліхов (суддя Київського апеляційного суду), Валерій Суховий (суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного суду) та Інна Плахтій (суддя Луцького міськрайонного суду).

  • 5 березня посли країн «Великої сімки» (США, Канада, Велика Британія, Німеччина, Франція, Італія, Японія) закликали зʼїзд суддів утриматися від призначення членів Вищої ради правосуддя та членів Конституційного суду, поки не будуть встановлені прозорі процедури їх відбору.
  • Початок зʼїзду суддів супроводжувався акцією протесту — активісти закликали скасувати його проведення. Голова Верховного суду Данішевська відреагувала на акцію і заявила про «п’яту колону» в судовій системі. Але висловила впевненість, що ті, хто забув про присягу, «рано чи пізно підуть».