Голова Верховного суду Данішевська відреагувала на акцію протесту та запевнила, що суддівська «п’ята колона» зникне

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Голова Верховного суду Данішевська відреагувала на акцію протесту та запевнила, що суддівська «п’ята колона» зникне

Пресслужба Офісу президента України

Голова Верховного суду Валентина Данішевська на З’їзді суддів, який розпочався 9 березня у «Президент Готелі» в Києві, заявила про «п’яту колону» у судовій системі. Але при цьому висловила впевненість, що ті, хто забув про присягу, «рано чи пізно підуть».

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Звісно, і в судовій системі є своя «пʼята колона», але я впевнена, що ті люди, які забули про присягу, або ті, хто вважає нашу присягу тільки фарсом, рано чи пізно підуть від нас — або силами наших органів, або силами громадськості. Але судова система з часом гідно виглядатиме серед інших державних органів й отримає належну повагу», — наголосила Данішевська.

Вона визнала, що судовій системі ще слід працювати над тим, щоб отримати реальну незалежність. «Ми можемо сказати, що у нас є і внутрішній тиск. Не шкодують ні часу, ні грошей ті наші внутрішні сили, які намагаються посіяти розбрат між суддями різних регіонів, різних інстанцій», — заявила голова Верховного суду.

Також вона відреагувала на акцію протесту під будівлею «Президент Готелю», де проходить Зʼїзд суддів, і наголосила, що довіра до суддів відновлюється не так швидко, як цього хотілося б.

«Певна кількість таких людей [які не довіряють суддям] супроводжують, умовно кажучи, наш зʼїзд. Чого хочуть ці люди? Щоб у судових органах були люди з досконалою репутацією, добропорядні, професійні. І ми цього хочемо. Єдина різниця лише в тому, що нас закликають не проводити цей зʼїзд […] Ми не можемо прислухатися до пропозицій порушувати закон», — сказала Данішевська, додавши, що формування органів судового управління і самоврядування є конституційним обовʼязком суддів.

Разом з тим, голова Верховного суду закликала делегатів зʼїзду обрати гідних представників. «Ми маємо показати, що хоча ми і йдемо своїм шляхом, проводимо цей зʼїзд, але ми запропонуємо до цих органів людей, у яких бездоганна репутація», — наголосила вона.

  • Зазначимо, в Києві 9—11 березня проходить XVIII Зʼїзд суддів, на якому планують обрати суддю Конституційного суду, членів Вищої ради правосуддя та Ради суддів. З’їзд супроводжується акцією протесту — активісти виступають проти його проведення, закликаючи відкласти його до зміни правил добору членів ВРП і КСУ.
  • Перед цим посли «Великої сімки» (США, Канада, Велика Британія, Німеччина, Франція, Італія, Японія) закликали делегатів з’їзду суддів не призначати членів ВРП та суддю КСУ, поки не будуть встановлені прозорі процедури їх відбору.
  • Раніше Рада суддів України вирішила змінити місце свого З’їзду 9 березня. Замість Міжнародного центру культури та мистецтв Федерації профспілок України, який розташований на Майдані Незалежності, З’їзд вирішили провести у «Президент Готелі». Там зазначили, що таке рішення ухвалили після листа від міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Той попросив про це заради безпеки учасників з’їзду.