У Києві протестують проти з’їзду суддів, на якому мають призначити нового суддю КСУ та членів ВРП

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У центрі Києва, біля «Президент Готелю» проходить акція протесту проти з’їзду суддів, на якому планують призначити нових членів Вищої ради правосуддя (ВРП) і суддю Конституційного суду (КС).

Учасники акції закликають не проводити з’їзд суддів до зміни правил добору членів ВРП і КСУ, повідомляє «Центр протидії корупції». На думку активістів, саме недосконала процедура призначення членів цих органів призвела до конституційної кризи, уможливила винесення вироку активісту Сергію Стерненку та інші політичні ув’язнення в Україні.

Серед співорганізаторів акції, зокрема, фундація DEJURE, «Центр протидії корупції» та «Автомайдан».

Ззаначимо, посли «Великої сімки» (США, Канада, Велика Британія, Німеччина, Франція, Італія, Японія) закликали делегатів з’їзду суддів не призначати членів ВРП та суддю КСУ, поки не будуть встановлені прозорі процедури їх відбору.

  • Нагадаємо, Рада суддів України вирішила перенести місце свого з’їзду 9 березня. Замість Міжнародного центру культури та мистецтв Федерації профспілок України, який розташований на Майдані Незалежності, з’їзд проведуть у «Президент Готелі». Там зазначили, що таке рішення ухвалили після листа від міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Той попросив про це заради безпеки учасників з’їзду.