Марсохід Perseverance офіційно почав пошуки ознак життя на Червоній планеті

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Марсохід Perseverance офіційно почав пошуки ознак життя на Червоній планеті

NASA / JPL-Caltech

Комплект інструментів SuperCam на борту марсоходу Perseverance почав шукати сліди життя на Червоній планеті. В майбутньому всі зібрані цим апаратом матеріали повернуться для дослідження на Землю.

Про це пише Science Alert.

Каміння та ґрунт з Марсу стануть для науковців «священним граалем», переконаний Жан-Ів ле Галь з французького Національного центру космічних досліджень, який брав участь у розробці ровера. За словами очільника установи, «шматочки Марсу» дадуть відповідь на фундаментальне питання: «чи було життя десь за межами Землі?»

Після семи місяців у космосі Perseverance успішно сів на поверхню Червоної планети у лютому і одразу приступив до виконання своєї місію, відправляючи на Землю фотографії та відео.

NASA / JPL-Caltech

SuperCam, критично важливий для астробіологічних задач марсоходу, встановлений на його мачті. Набір інструментів, що включає в себе лазер та пристрої для хімічного, мінералогічного та молекулярного аналізу поверхні планети, за розмірами нагадує коробку з-під взуття. Однак він здатний фіксувати об’єкти, менші за точку на відстані до 7 метрів.

Зазначається, що незадовго до старту місії SuperCam зламався, і науковці поспіхом почали його переробляти з запасних деталей. Однак під час лагодження пристрою виявилося, що в оптичних деталях був суттєвий дефект, який міг зіпсувати всю місію з пошуку життя. Таким чином інцидент з SuperCam пішов на благо науці.

Збільшене зображення каміння з поверхні Марсу, зафіксоване за допомогою SuperCam

NASA / JPL-Caltech

Як повідомляє NASA, 9 березня місія відправила на Землю три аудіофайли. Перші два фіксують звуки вітру, а третій — звук лазеру з SuperCam, що вдаряється об каміння. Доріжка демонструє близько 30 ударів променю, що різняться за звуком — це надає інформацію про фізичну структуру обʼєкта, його твердість тощо.

Місія марсоходу має тривати трохи більше двох років, але може затягнутися. Зразки каміння та ґрунту, запаковані в герметичні пробірки, будуть відправлені на Землю для аналізу в 30-х роках цього століття.