Роботу марсохода Perseverance забезпечує застарілий процесор родом із дев’яностих. Це пояснюється умовами марсіанської атмосфери

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Роботу марсохода Perseverance забезпечує застарілий процесор родом із дев’яностих. Це пояснюється умовами марсіанської атмосфери

JPL-Caltech / NASA

Марсохід Perseverance — найбільш просунутий апарат з усіх, що висаджувалися на Червоній планеті. Однак ним керує одноядерний процесор PowerPC 750 з тактовою частотою 233MHz — такий самий, як в одного з найбільш відомих комп’ютерів Apple — iMac Bondi blue 1998 року. Цей же процесор з кінця дев’яностих NASA використовувало й для марсохода Curiosity.

Про це пише The Verge.

Такий старий процесор може здатися комусь сміттям, однак NASA, що могло б використати щось із десятиядерних новинок з тактовою частотою понад 5GHz, обрало PowerPC 750 не просто так. Насправді нові чипи на кшталт Intel Core i9-10900K просто не відповідають умовам роботи апарата на цій планеті.

iMac Bondi blue має процесор тієї ж потужності, що й марсохід Perseverance.

Marcin Wichary / Flickr

Атмосфера Марсу значно гірше захищена від шкідливого випромінювання та заряджених частинок, ніж атмосфера Землі. Чутлива електроніка сучасних процесорів легко може вийти з ладу — і чим просунутішим є чип, тим більше шансів, що щось піде не так.

Також на відстані понад 200 млн км NASA ніяк не зможе поміняти процесор, якщо від вийде з ладу. Саме через ці умови Perseverance має два комп’ютерні модулі, що керують марсоходом — робочий і запасний. Третій модуль відповідає за обробку зображень.

Насправді чип PowerPC 750 трохи відмінний від того, що встановлений у старих комп’ютерах iMac. Технічно це RAD750 — варіант процесора, захищений від радіації, який коштує близько $200 тисяч. Цей чип широко використовують в космічній галузі — він забезпечує роботу супутників, космічних телескопів та інших апаратів.

RAD750 — версія PowerPC 750 з радіаційним захистом.

Henriok / Flickr

Процесор може виглядати слабким у порівнянні з тими, що встановлені на сучасних смартфонах чи ігрових ПК, однак NASA називає його значно більш потужним, ніж чипи на попередніх марсоходах. Він має вдесятеро вищу тактову частоту й 2GB флеш-пам’яті.

Отже, чип, що за своїми характеристиками повторює процесор кінця дев’яностих, вже бував на Марсі, але Perseverance привіз із собою і першопроходців. Так, гелікоптер Ingenuity, що літатиме автономно від марсохода, керується операційною системою Linux, яку Червона планета ще не бачила.