«Зважтеся на великі справи». На парашуті марсохода Perseverance було секретне повідомлення

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Інженери NASA сховали у візерунку купола марсохода Perseverance приховане повідомлення, яке розгадали користувачі соцмережі Reddit всього через 6 годин після публікації відео посадки апарата на Марс.

Про це пише The Guardian.

Системний інженер NASA Ян Кларк зашифрував бінарним кодом (1,0) фразу Dare Mighty Things («Зважтеся на великі справи»). Це рядок однієї з промов президента США Теодора Рузвельта, а також девіз лабораторії реактивного руху NASA.

Керівник місії Аллен Чен сказав під час пресконференції, що команда іноді залишає повідомлення в своїх проєктах. Наявність прихованого повідомлення також підтвердив головний інженер Perseverance Адам Стельцнер.

  • Ровер Perseverance стартував із Землі на ракеті-носії Atlas V у кінці липня 2020 року. Запуск відбувався на мисі Канаверал у Флориді. 18 лютого 2021 року марсохід сів на поверхню у кратері Джезеро і передав своє перше фото. Апарат буде працювати щонайменше два роки. Він вивчатиме геологію планети, шукатиме ознаки життя і збиратиме зразки ґрунту, щоб передати їх на Землю.
  • 20 лютого Perseverance передав перші фото у високій якості.