Рябошапка допускає видачу Коломойського Штатам: Влада може піти на це, щоб заслужити прощення у Байдена

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Рябошапка допускає видачу Коломойського Штатам: Влада може піти на це, щоб заслужити прощення у Байдена

Сало Віталій / УНІАН

Колишній генеральний прокурор Руслан Рябошапка припустив, що Україна може видати бізнесмена Ігоря Коломойського Сполученим Штатам у разі отримання відповідного запиту.

Про це він розповів в інтервʼю «Бабелю».

Він розповів, що в розслідуваннях стосовно Коломойського Офіс генпрокурора співпрацював з Національним антикорупційним бюро й американськими правоохоронцями. При цьому він пояснив, що Україна не видає своїх громадян, але видає громадян інших країн.

«Україна може один раз побачити в ньому громадянина Ізраїлю і видати Сполученим Штатам громадянина Ізраїлю. А потім, оскільки він любить судитися, то може оскаржувати це рішення, перебуваючи в руках компетентних органів США», — заявив Рябошапка.

Ексгенпрокурор припустив, що на такий крок може піти навіть нинішнє керівництво Офісу генпрокурора.

«Зараз влада розуміє, що наробила помилок. Були досить незграбні контакти з попередньою адміністрацією [Дональда Трампа], публічна заява президента, що це не останні розмови [Петра] Порошенка і [Джо] Байдена та суспільство почує інші. Усе це змушує владу нервувати, і я не виключаю, що вони [Офіс президента] можуть піти на такий крок [екстрадицію Коломойського], щоб заслужити прощення у нової адміністрації президента США [Байдена]», — пояснив Рябошапка.

  • 5 березня США запровадили санкції проти українського бізнесмена Ігоря Коломойського через корупцію. Згідно з рішенням США, йому заборонений вʼїзд у країну. Такі ж обмеження запровадили проти членів його родини: дружини Ірини Коломойської, доньки Анжеліки Коломойської та сина Ізраїля Цві Коломойського.
  • Міністерство юстиції США також хоче конфіскувати у Коломойського офісну вежу в Луїсвіллі та офісний парк у Далласі, які придбали за незаконно виведені з ПриватБанку гроші.
  • В Офісі президента Володимира Зеленського привітали санкції США проти Коломойського і подякували за підтримку на шляху боротьби із «системою, в якій домінують олігархи».