Дослідження: Восьминоги можуть відчувати біль не лише фізично, а й емоційно — він впливає на їхній настрій

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Дослідження: Восьминоги можуть відчувати біль не лише фізично, а й емоційно — він впливає на їхній настрій

Elias Levy / Flickr

Восьминоги відчувають біль і реагують на нього так само, як і більшість ссавців — переживання виходить далеко за межі звичайного рефлексу і є складною емоцією. Науковці вперше довели таку здатність серед безхребетних тварин.

Про це пише Science Alert.

Науці відомо багато про больові відчуття серед хребетних тварин, а от щодо їхньої наявності серед безхребетних — червів, комах тощо — однозначної відповіді немає. Безхребетні тварини мають значно простіші нервові системи, і навряд чи вони здатні на емоції.

Восьминоги мають найбільш розвинену нервову систему серед усіх безхребетних, але до сьогодні провели всього кілька експериментів, щоб визначити їхню реакцію на біль. Науковці з Університету Сан-Франциско вже кілька років вивчають нервову діяльність головоногих і в новому дослідженні зосередились саме на больових відчуттях восьминогів.

Негативні больові емоції цих тварин збігаються з ознаками больових відчуттів ссавців, хоча нервові системи обох груп докорінно відрізняються. Звісно, науковцям складно визначити переживання болю в тварин, особливо в таких несхожих на людей, як восьминоги, однак експерименти підвели до висновку, що вони відчувають біль як фізично, так і емоційно, і це накладає відбиток на їхній настрій. Загалом больові переживання цих головоногих схожі на ті, що мають гризуни.

Нейробіолог Робін Крук, який керував дослідженням, зазначає, що незалежно від наявності чи відсутності свідомості у восьминогів, висновки дослідження чітко вказують на те, що вони переживають біль так само, як і ссавці.

damn_unique / Flickr

В одному з експериментів восьминогів помістили в акваріум з трьома відділеннями, і якщо тварини запливали в один з них, то отримували укол оцтовою кислотою. Вже після першого разу восьминоги більше не намагалися туди дістатись. При цьому уколи фізичним розчином у другому відділенні не давали такого ефекту.

У третьому відділенні восьминогам, які отримали укол кислотою, давали знеболювальне, і наступного разу після уколу вони одразу прямували туди. Ті ж восьминоги, які діставали лише укол фізрозчину, були байдужими до третьої кімнати.

Таким чином прагнення до вгамування болю або ж спроби уникнути цього переживання знову доводять, що восьминоги здатні відчувати його емоційно. Також ці тварини здатні розрізняти різні типи болю в різних частинах тіла. Так, усі восьминоги намагалися поскубати місце уколу дзьобом.

Науковці вважають, що хоч больові переживання восьминогів і ссавців дуже схожі, їхній механізм докорінно відрізняється.