StateWatch: Підприємства Міноборони відзвітували про збитки у 2020 році — понад 22 млн грн. І так вже четвертий рік поспіль

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Державні підприємства Міністерства оборони за три квартали 2020 року відзвітували про значні збитки — на загальну суму 22,2 мільйона гривень. Про це свідчить звіт про виконання показників фінансового плану держпідприємств за 9 місяців минулого року, який проаналізувала експертна організація StateWatch.

Це не перший рік з мільйонними збитками — про них держкомпанії міністерства звітували і в попередні три роки (з 2017 по 2019 роки включно).

Так, відповідно до звітів про виконання фінпланів у 2017-му загальний чистий збиток усіх підприємств Міноборони склав 22,4 млн грн. А у 2018 році — 8,2 млн грн. Але пік припав на 2019 рік, тоді сума збитку сягнула 38,7 млн грн.

StateWatch

Що стосується 2020 року, то StateWatch зазначає, що за підсумками трьох кварталів витрати на оплату праці на підприємствах Міноборони становили 224,5 млн грн. Ці гроші були розподілені серед 2 847 працевлаштованих осіб, що на 1 159 осіб більше, ніж за аналогічний період 2019 року.

Середньомісячні витрати на оплату праці працівників склали 8,3 тис. грн, на адміністративно-управлінський персонал — 10,6 тис. грн, тоді як на директора підприємства — 17,9 тис. грн. При цьому середня заробітна плата по Україні на грудень 2020 року становила 14 179 грн.

У Міноборони наприкінці року повідомляли, що за два роки планують реорганізувати 42 свої підприємства, ще 44 ліквідувати. При цьому, під час реформи ще пʼять підприємств передадуть у Фонд держмайна для приватизації.

  • Раніше у StateWatch заявляли, що в Україні вдруге зірвали запуск електронних оборонних закупівель. Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості та Міністерство оборони не розробили і не ухвалили до 15 лютого 2021 року акти, які необхідні для державних оборонних закупівель.
  • У грудні Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки висловив недовіру міністру оборони Андрію Тарану, направивши відповідного листа президенту Володимиру Зеленському. У листопаді фракції «Голос» і «Європейська солідарність» вимагали відставки Тарана, звинувативши його у згортанні реформи армії, зриві оборонних замовлень і гальмуванні необхідних законів оборонного сектора.