Комітет ВР висловив недовіру міністру оборони Тарану і направив листа Зеленському. Голова комітету стверджує зворотне

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки висловив недовіру міністру оборони Андрію Тарану, направивши відповідного листа президенту Володимиру Зеленському.

Про це Інтерфакс-Україна повідомив член комітету Сергій Рахманін (фракція «Голос»).

«Комітет висловив недовіру міністрові оборони. Відповідного листа з підписом голови комітету пана Олександра Завітневича було направлено президентові як верховному головнокомандувачу і як людині, яка офіційно вносить подання на призначення і звільнення міністра оборони», — сказав Рахманін.

Пізніше голова комітету Завітневич заявив, що інформація про висловлення недовіри не відповідає дійсності.

За його словами, останнє засідання комітет провів 16 грудня і на ньому питання Тарана не піднімалося. «Так, у нас є певні зауваження щодо діяльності міністерства, але всі вони вирішуються в робочому порядку», — заявив Завітневич.

Як передає «Укрінформ», голова підкомітету Ірина Верещук також заявила, що комітет не висловлював недовіру Тарану.

«Ми не голосували щодо цього, і рішення щодо цього немає. Ми лише дійшли до висновку, що треба звернутися з листом до президента за результатами звіту міністра оборони», — сказала вона, додавши, що комітет лише дав оцінку виконаним оборонним замовленням і в листі до Зеленського вказав причини, за якими є питання до Тарана.

У Міністерстві оборони повідомили, що Таран 22 грудня провів розширене засідання, на якому в присутності вищевказаних осіб підбив підсумки роботи відомства у 2020-му та визначив завдання на наступний 2021-й рік.

«Окремо наголошено на взаємній конструктивній налаштованості у форматі співпраці профільний комітет парламенту — Міністерство оборони України», — зазначили у відомстві.

Там додали, що Таран не буде зараз йти у відставку.

  • У листопаді фракції «Голос» і «Європейська солідарність» вимагали відставки Тарана, звинувативши його у згортанні реформи армії, зриві оборонних замовлень і гальмуванні необхідних законів оборонного сектора.
  • У квітні 2019 року Таран ліквідував Проєктний офіс реформ при Міноборони, який займався реформою харчування в армії, адаптацією до стандартів НАТО, системою електронних закупівель, речовим забезпеченням і багато чим іншим.