Нацкомісія попередньо схвалила запровадження річного тарифу на газ із травня. Постачальники мають озвучити ціни до 25 квітня

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Нацкомісія попередньо схвалила запровадження річного тарифу на газ із травня. Постачальники мають озвучити ціни до 25 квітня

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), зобовʼязала постачальників газу опублікувати річні ціни на газ для населення до 25 квітня. Тарифи почнуть діяти від 1 травня.

Відповідна постанова регулятора опублікована на його сайті.

Згідно з текстом документа, з 1 травня 2021 до 30 квітня 2022 року в Україні буде діяти фіксована ціна на газ.

Постачальники природного газу зобовʼязані до 25 квітня повідомити споживачам про ціну на природний газ, яка буде діяти протягом року, та опублікувати її на своїх вебсайтах.

Водночас постачальники газу можуть пропонувати українцям і інші тарифи.

Окрім цього, були внесені зміни до правил постачання газу. Зокрема, вказується, що термін дії базової річної пропозиції не залежить від початку постачання природного газу споживачу та триває до 30 квітня.

До того ж постачальник не має права протягом цього періоду змінювати ціну на газ, який постачається в рамках базового річного тарифу.

Згідно з документом, споживачі і надалі матимуть право змінювати постачальника газу за бажанням, проте у разі такої зміни не зможуть обрати базову річну пропозицію нового постачальника в поточному році (з 1 травня по 30 квітня). Так само споживач не зможе обрати базовий тариф після переходу на іншу комерційну пропозицію постачальника.

Наразі документ опублікований для громадського обговорення.

  • Кабінет міністрів вирішив на період карантину або до кінця опалювального сезону ввести державне регулювання тарифів на газ. Вартість кубометра газу становить 6,99 гривні.
  • Також Кабмін вніс електроенергію слідом за природним газом до переліку соціально значущих товарів, вартість яких регулює держава.
  • Раніше в уряді анонсували запуск річного тарифу на постачання газу, який може зʼявитися в Україні у другому кварталі 2021 року.