ЄС зняв санкції з Арбузова і Табачника. У списку залишилися Янукович і ще 7 осіб з його оточення

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
ЄС зняв санкції з Арбузова і Табачника. У списку залишилися Янукович і ще 7 осіб з його оточення

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Рада Європейського Союзу офіційно виключила з санкційного списку двох колишніх високопосадовців часів Віктора Януковича — колишнього премʼєр-міністра Сергія Арбузова та колишнього міністра освіти Дмитра Табачника.

Відповідне рішення, в якому вказано про продовження санкцій щодо інших посадовців, оприлюднили в офіційному журналі ЄС 5 березня.

Разом з тим, відповідно до цього рішення, санкції продовжили проти самого експрезидента Януковича і пʼяти його соратників на рік — до 6 березня 2022 року. Ще проти одного санкції продовжили на пів року — до 6 вересня 2021-го.

У списку, крім Януковича, його син Олександр, а також ексміністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, його заступник Віктор Ратушняк, експрокурор Віктор Пшонка та його син Артем, Сергій Курченко і ексміністр зборів і доходів Олександр Клименко.

  • Вперше Рада ЄС ухвалила рішення про санкції проти Януковича і його оточення і заморозила їхні активи у 2014 році — тоді у списку було 18 осіб. Але впродовж років цей список скорочувався після позовів підсанкційних осіб до європейських судів. Зокрема, у грудні 2020 року суд ЄС фактично визнав незаконним рішення Ради Європи про продовження у 2019 році санкцій проти колишнього прем’єр-міністра, який втік до Росії, Миколи Азарова.