Суд ЄС визнав санкції Ради Європи проти Азарова незаконними

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Суд ЄС визнав санкції Ради Європи проти Азарова незаконними

Гонтар Володимир / УНІАН

Суд Європейського Союзу фактично визнав незаконним рішення Ради Європи про продовження у 2019 році санкцій проти колишнього прем’єр-міністра, який втік до Росії, Миколи Азарова. Про це йдеться у рішенні суду від 16 грудня.

Суд розглядав скаргу його адвокатів на рішення Ради Європи від 4 березня 2019 року, відповідно до якого Азаров залишився у санкційному списку.

Суд вважає, що Рада Європи не проконтролювала дотримання українською судовою системою права на захист Азарова, а тому припустилася помилки, внісши Азарова у список.

«За цих обставин оскаржувані дії повинні бути анульовані в тій мірі, в якій вони відносяться до заявника, без необхідності розглядати його клопотання про процесуальні заходи», — йдеться в рішенні суду.

Всі судові витрати зобовʼязана оплатити Рада Євросоюзу.

Нагадаємо, Азаров з березня 2020 року вже не перебував у санкційному списку. Крім нього, тоді санкції також зняли з ексміністра енергетики й вугільної промисловості Едуарда Ставицького.

Водночас тоді Європейський Союз продовжив санкції проти колишнього президента — втікача Віктора Януковича та його оточення ще на рік — до березня 2021 року.