Євросоюз продовжив на рік санкції проти Януковича і його оточення. Список скоротився на двох осіб

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Євросоюз продовжив на рік індивідуальні санкції проти позбавленого звання президента України Віктора Януковича і його оточення, виключивши зі списку двох осіб.

Про це йдеться в заяві Ради ЄС, оприлюдненій 4 березня.

«Рада сьогодні ухвалила рішення продовжити ще на один рік, до 6 березня 2022 року, замороження активів, спрямоване проти семи осіб, визнаних відповідальними за незаконне привласнення українських державних коштів або за зловживання службовим становищем, що призвело до заподіяння шкоди українським державним фондам», — заявили у Брюсселі.

Також у документі зазначається, що обмежувальні заходи щодо однієї людини були продовжені на пів року — до 6 вересня 2021-го. Хто вона — поки не називають.

Окрім цього, двох осіб Євросоюз вирішив виключити зі списку.

Зазначимо, наразі їхні прізвища офіційно не повідомляються, проте напередодні брюссельський кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк писав на своїй сторінці у Twitter, що йдеться про експремʼєра часів Януковича Сергія Арбузова та колишнього міністра освіти Дмитра Табачника.

  • Європейський Союз у 2014 році заморозив активи Віктора Януковича, частини його сім’ї та соратників. Але впродовж років цей санкційний список скорочувався після позовів підсанкційних осіб до європейських судів. Зокрема, 16 грудня 2020 року суд ЄС фактично визнав незаконними санкції Ради Європи проти колишнього прем’єр-міністра Миколи Азарова.
  • Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль вважає, що у випадках, де економічні обмеження відіграли свою роль, а кошти були повернуті, — «санкції можуть завершувати свою дію».