Шмигаль прокоментував можливість зняття санкцій ЄС з низки соратників Януковича: Якщо вкрадені гроші повернуті

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль вважає, що у випадках, де санкції відіграли свою роль, а кошти були повернуті, — вони можуть завершувати свою дію.

Про це він сказав на брифінгу після засідання Ради асоціації Україна-ЄС у Брюсселі, передає Інтерфакс-Україна.

Так він прокоментував інформацію у ЗМІ про те, що ЄС може зняти санкції з сина експрезидента Віктора Януковича Олександра, а також низки колишніх чиновників.

«Європа залишається на твердих непорушних позиціях щодо підтримки України, зокрема, і в санкційній політиці. Санкції тривають. Що стосується окремих фізичних осіб — там, де санкції відіграли свою роль щодо цих осіб, кошти або цінності, які були вкрадені, повернуті, звісно, там санкції можуть завершувати свою дію», — заявив Шмигаль.

Водночас глава уряду наголосив, що це окрема процедура, яка підлягає окремому розгляду, «і діалог про це між Україною та ЄС триває на абсолютно професійному і законодавчому рівні».

Зазначимо, напередодні «Радіо Свобода» з посиланням на джерела в Євросоюзі повідомило, що дипломати розглядають можливість зняти санкції з кількох колишніх чиновників. Зокрема, з Олександра Януковича, а також колишнього першого віцепрем’єра та ексголови Нацбанку Сергія Арбузова, колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка та ексміністра освіти Дмитра Табачника.

Видання вказує з посиланням на європейських дипломатів, що в санкційному списку є «низка «слабких справ», які можуть бути оскаржені в суді ЄС і в яких Україна не надала переконливих доказів.

  • Європейський Союз у 2014 році заморозив активи Віктора Януковича, частини його сім’ї та соратників. Але впродовж років цей санкційний список скорочувався після позовів підсанкційних осіб до європейських судів. Зокрема, 16 грудня 2020 року суд ЄС фактично визнав незаконними санкції Ради Європи проти колишнього прем’єр-міністра Миколи Азарова.