AP: У США Нацгвардію попросили ще на два місяці продовжити охорону Капітолія

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Поліція Капітолія попросила керівництво Національної гвардії США ще на два місяці продовжити охорону будівлі.

Про це стало відомо агентству Associated Press.

Наразі це прохання розглядається у Пентагоні. Причиною цього стало те, що правоохоронці побоюються потенційного насильства або повторення січневого штурму.

За словами члена Палати представників зі штату Мічиган Елісси Слоткін, такий запит до Нацгвардії надійшов протягом останніх 36 годин, і тепер у керівництві активно шукають добровольців по всій країні, щоб продовжити охорону Капітолія. Понад 5 тисяч нацгвардійців, які наразі залучені до охорони, мають повернутися додому 12 березня.

  • 6 січня у Вашингтоні сталися заворушення, що призвели до загибелі п’яти осіб. Згідно зі звітом поліції Капітолія перед Конгресом США, правоохоронці знали про підготовку до штурму Капітолія заздалегідь, проте не змогли забезпечити його захист. Двоє працівників поліції, які стримували прибічників Трампа під час штурму Капітолія, після заворушень у столиці вчинили самогубство.
  • Деякі учасники заворушень свідчили ФБР, що виконували вказівки Трампа та сподівалися, що в разі арешту він їх помилує.
  • 13 січня Палата представників Конгресу США оголосила Дональду Трампу другий імпічмент — цього разу через підбурювання до заколоту. Він став першим президентом в історії США, якому недовіру висловили двічі. Згідно з документами про імпічмент Трампа, він — єдиний відповідальний за штурм Капітолія 6 січня, оскільки довів своїх прихильників до «божевілля», щоб залишитися при владі. Сторона звинувачення навіть звернулася до історії та нагадала, що 13 лютого Сенат не знайшов необхідної кількості голосів і провалив імпічмент.