38 North: КНДР відновила роботу ядерного об’єкта в Йонбені. Дані супутників свідчать про підготовку до створення боєголовок

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
38 North: КНДР відновила роботу ядерного об’єкта в Йонбені. Дані супутників свідчать про підготовку до створення боєголовок

Loco Steve / Flickr

Нещодавні супутникові знімки підтверджують, що Північна Корея відновила роботу на ядерному центрі в Йонбені — парова установка, яка забезпечує радіохімічну лабораторію, запрацювала після дворічної перерви. Це дозволяє припустити, що в центрі готуються до переробки відпрацьованого палива для вилучення плутонію, необхідного для створення ядерної зброї.

Про це повідомляє проєкт з дослідження Північної Кореї 38 North.

Дані з комерційних супутників від 25 лютого до 2 березня цього року демонструють димовий шлейф з труби ядерного заводу, який не був настільки виразним навіть у 2018 році, до припинення роботи центру.

Парова установка знаходиться на відстані від радіохімічної лабораторії та під’єднана виключно до неї. При цьому жодних помітних переміщень довкола реактора та сховища ядерного палива не відзначається.

Час від часу біля пункту прийому відпрацьованого палива помічали мобільний кран або вантажівку, однак уся інша активність наразі не дає можливості однозначно стверджувати, що керівництво держави відновило розробку зброї.

На початку березня в Міжнародному агентстві з атомної енергетики заявили, що частина ядерних об’єктів КНДР закриті, а частина працює. При цьому, за словами гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі, в ядерному центрі в Йонбені з’явилися ознаки роботи парової установки.

  • Із КНДР утік дипломат, який очолював важливе посольство в Кувейті. Він став одним з багатьох, хто останніми роками подався шукати політичного притулку за кордоном. Тенденція може свідчити про поступове віддалення еліти від лідера Кім Чен Ина.
  • Інший топдипломат, який утік з КНДР, вважає, що режим Кім Чен Ина переживає важкі часи та може впасти внаслідок повстання.
  • У липні 2020 року телеканал CNN оприлюднив супутникові знімки раніше невідомого заводу в КНДР, який продовжує працювати та, найімовірніше, виготовляє ядерні боєголовки. У серпні стало відомо, що Північна Корея не згорнула свою ядерну програму і продовжує розробляти ядерну зброю. Деякі держави, спираючись на дані розвідки, вважають, що КНДР створила мініатюрні ядерні боєголовки, якими можна озброїти балістичні ракети.
  • Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин делегував частину обовʼязків своїм помічникам, зокрема сестрі Кім Йо Чжон, яка очолює партійний відділ пропаганди.