Дипломат-перебіжчик з КНДР: Режим Кім Чен Ина не відмовиться від ядерної зброї, оскільки повністю залежить від неї

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Дипломат-перебіжчик з КНДР: Режим Кім Чен Ина не відмовиться від ядерної зброї, оскільки повністю залежить від неї

Pyeongyang Press Corps / Pool / Getty Images

Режим Кім Чен Ина в КНДР навряд відмовиться від ядерної зброї, проте цілком може зменшити свій арсенал в обмін на послаблення міжнародних санкцій, що скалічили економіку цієї закритої тоталітарної країни. Із такою заявою виступив біглий дипломат Рю Гун Ву, який очолював посольство в Кувейті.

Про це повідомляє CNN.

Колишній північнокорейський посол вже понад рік проживає в Південній Кореї, однак про його втечу разом із сім’єю широкому загалу стало відомо лише нещодавно. Рю переконаний, що доля режиму КНДР залежить від наявності ядерної зброї та що колишня влада США в переговорах щодо роззброєння загнала себе у глухий кут.

«Північнокорейська ядерна міць напряму пов’язана зі стабільністю режиму. США не можуть відступити від денуклеаризації, а Кім Чен Ин не може денуклеаризуватися», — сказав ексдипломат.

До роботи в посольстві КНДР у Кувейті Рю працював у Сирії, якій режим продавав артилерійські та протиповітряні системи. Його досвід на Близькому Сході дав можливість зрозуміти, як адміністрація США часів Барака Обами домовлялася про ядерне роззброєння з Іраном.

Ексдипломат вважає, що цей досвід допоможе новій адміністрації Джо Байдена домовитися з КНДР.

«На основі досвіду у вирішенні іранського ядерного питання він, поза сумнівом, зможе мудро впоратися з ядерною проблемою Північної Кореї», — сказав Рю.

За його словами, з КНДР можна домовлятися про зменшення ядерного озброєння, однак остаточно вона від нього не відмовиться. Аналітики вважають, що Кім Чен Ин погодився на переговори у 2018 році, оскільки вже мав готову зброю — ракети успішно пройшли випробування та показали здатність досягти території США.

Рю переконаний, що санкції проти КНДР мають продовжуватися, також важливо, щоб міжнародна спільнота не забувала про проблему порушення прав людини, яку відсунули в бік на останніх переговорах про роззброєння.

Попри твердження режиму про те, що Північна Корея — це соціалістичний рай, в якому немає місця порушенням прав людини, у країні не діють громадянські та політичні права, а уряд Кім Чен Ина звинувачують в управлінні концтаборами, де утримують понад 120 тисяч людей, зокрема й дітей.

  • У липні 2020 року телеканал CNN оприлюднив супутникові знімки раніше невідомого заводу в КНДР, який продовжує працювати та, найімовірніше, виготовляє ядерні боєголовки.
  • У серпні стало відомо, що Північна Корея не згорнула свою ядерну програму і продовжує розробляти ядерну зброю. Деякі держави, спираючись на дані розвідки, вважають, що КНДР створила мініатюрні ядерні боєголовки, якими можна озброїти балістичні ракети.
  • Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин делегував частину обовʼязків своїм помічникам, зокрема сестрі Кім Йо Чжон, яка очолює партійний відділ пропаганди. Про це стало відомо від розвідки Південної Кореї.