Колишній дипломат із КНДР закликає посилити санкції проти режиму Кім Чен Ина. Тоді він може впасти «від найменшої іскри»

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Колишній дипломат із КНДР закликає посилити санкції проти режиму Кім Чен Ина. Тоді він може впасти «від найменшої іскри»

Loco Steve / Flickr

Колишній топдипломат з Північної Кореї переконаний, що режим Кім Чен Ина переживає важкі часи та може впасти внаслідок повстання. Для цього США мають продовжувати тиск і не йти на поступки в питаннях ядерної зброї, яку Пхеньян розглядає як запоруку своєї стабільності.

Про це втікач Те Йон Хо розповів в інтерв’ю Financial Times.

На дипломатичній службі Те застав усю правлячу династію КНДР — починаючи від її засновника Кім Ір Сена, і вирішив втекти до Південної Кореї у 2016 році, коли усвідомив, що новий лідер Кім Чен Ин не планує відкривати й реформувати країну.

За його словами, замість спілкування зі світом і залучення інвестицій диктатор створює нові структури для контролю та стеження за громадянами, оскільки побоюється за свою безпеку. Зокрема Пхеньян посилює нагляд за своїми дипломатами, серед яких культивує відчуття постійного страху перед репресіями.

Наразі Те — беззаперечний авторитет щодо таємниць режиму Кімів серед журналістів, науковців, дипломатів і аналітиків, зайнятих дослідженням КНДР. З-посеред десятків тисяч втікачів Те став першим, хто відкрито заговорив про життя еліт КНДР, які протягом семидесяти років берегли династію Кімів від краху.

«Сім’я Кімів відчуває величезне занепокоєння», — сказав ексдипломат, який переконаний, що «найменша іскра» може призвести до падіння режиму внаслідок подій, аналогічних Арабській весні.

Те Йон Хо

Zhang Wei / Wikipedia

Але для такого результату США мають продовжувати санкції проти режиму Кімів і не пропонувати йому ядерну угоду на кшталт тієї, яку за часів Барака Обами уклали з Іраном, що теж розробляв ядерну зброю. Якщо до санкцій долучиться Китай, падіння диктатури в КНДР станеться значно швидше, вважає Те.

«Моя справжня місія як політика полягає в тому, щоб сказати північнокорейській еліті, що в них може бути альтернативне майбутнє», — сказав ексдипломат, який після втечі став членом парламенту Південної Кореї.

  • Із КНДР втік дипломат, який очолював важливе посольство в Кувейті. Він став одним з багатьох, хто останніми роками подався шукати політичного притулку за кордоном. Тенденція може свідчити про поступове віддалення еліти від лідера Кім Чен Ина.
  • У липні 2020 року телеканал CNN оприлюднив супутникові знімки раніше невідомого заводу в КНДР, який продовжує працювати та, найімовірніше, виготовляє ядерні боєголовки. У серпні стало відомо, що Північна Корея не згорнула свою ядерну програму і продовжує розробляти ядерну зброю. Деякі держави, спираючись на дані розвідки, вважають, що КНДР створила мініатюрні ядерні боєголовки, якими можна озброїти балістичні ракети.
  • Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин делегував частину обовʼязків своїм помічникам, зокрема сестрі Кім Йо Чжон, яка очолює партійний відділ пропаганди.
  • Уже довгий час на північному узбережжі Японії спостерігають страхітливу картину: хвилі прибивають до берега риболовецькі човни з Північної Кореї, у яких лежать мертві люди. Нещодавно дослідники знайшли найбільш ймовірну причину цього явища, яке раніше ніхто не міг пояснити.