Перший крок до перезапуску судової реформи: Рада підтримала законопроєкт про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Перший крок до перезапуску судової реформи: Рада підтримала законопроєкт про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Верховна Рада підтримала за основу у повторному першому читанні законопроєкт про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС).

Відповідне рішення парламент ухвалив під час пленарного засідання 3 березня.

За проголосували 227 нардепів.

Згідно з законом ВККС має складається з 16 членів, яких призначає Вища рада правосуддя за результатами конкурсу терміном на чотири роки.

Також пропонується, щоб до складу Конкурсної комісії з питань доброчесності, який сформує новий склад ВККС та працюватиме протягом року, входили три представники з-поміж суддів або суддів у відставці, запропоновані Радою суддів України, та три особи, запропоновані Радою прокурорів, Радою адвокатів та Національною академією правових наук в особі президії.

Водночас перший склад такої комісії автори законопроєкту пропонують сформувати з трьох осіб з числа суддів або суддів у відставці, запропонованих Радою суддів України, та трьох осіб з-поміж міжнародних експертів, запропонованих міжнародними та іноземними організаціями, з якими Україна співпрацює щодо протидії корупції.

Також документ має визначити чіткі терміни внесення пропозицій щодо кандидатур та формування комісії, вимоги до кандидатів, а також права та обовʼязки членів комісії та порядок проведення конкурсу.

Функція визначення кількості суддів у суді покладається на Вищу раду правосуддя, проте вона має спершу отримати консультативні висновки від Державної судової адміністрації та Пленуму Верховного суду (для визначення кількості суддів ВС). Загальна кількість суддів Верховного суду не повинна перевищувати 200 осіб.

  • Верховна Рада 2 лютого ухвалила за основу законопроєкт, який передбачає, що проводити конкурси в місцеві суди замість розформованої нині Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) буде Вища рада правосуддя (ВРП). До того ж ВРП отримає повноваження завершити конкурси, оголошені Вищою кваліфікаційною комісією суддів 5 серпня 2019 року на посаду судді місцевого суду.
  • Водночас експерти вже неодноразово критикували цей законопроєкт, запевняючи, що він спрямований не на подолання кадрової кризи в судовій системі та забезпечення стабільності її роботи, а навпаки, дасть змогу призначати на посади «ручних» суддів.
  • У жовтні 2019 року Верховна Рада ухвалила закон про «судову реформу» Зеленського. Документ скорочує кількість суддів Верховного суду з 200 до 100 осіб. Також Рада розпустила чинний склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) і скоротила кількість її членів з 16 до 12.
  • На початку листопада 2019 року Зеленський підписав закон про судову реформу, а вже в березні Конституційний суд визнав незаконними низку положень судової реформи, ініційованої президентом.
  • У червні Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про зміни до законів щодо судової системи. Венеціанська комісія в жовтні оцінила документ в основному позитивно, але запропонувала дуже багато змін. У Раді обіцяли прислухатися.