У США профспілка програмістів вперше в історії змусила керівництво підписати колективну угоду. Тепер нікого не зможуть звільнити просто так

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У США профспілка програмістів вперше в історії змусила керівництво підписати колективну угоду. Тепер нікого не зможуть звільнити просто так

Glitch

Профспілка програмістів з компанії Glitch, що розробляє програмне забезпечення, вперше в історії технологічного сектору підписала з керівництвом колективний договір. Але в документі не йдеться про підвищення зарплати тощо — єдиною вимогою були гарантії працевлаштування, за якими компанія може звільнити співробітника лише у виняткових випадках, а не на власний розсуд.

Про це пише The Verge.

Термін договору між співробітниками та керівництвом Glitch щонайменше 11 місяців. Це також перший документ такого роду, підписаний американськими програмістами. Члени профспілки технологічної компанії сподіваються, що в майбутньому зможуть схилити керівництво до підвищення зарплат, однак їхній рівень наразі більш ніж задовільний.

Нинішній колективний договір зосереджений на захисті робочих місць, а також формалізації премій та інших бонусів. Зокрема, звільнити співробітника або винести йому дисциплінарну догану відтепер буде можливо лише в особливих випадках, що дуже важливо для США, де більшість трудових договорів легко розриваються за бажанням роботодавця.

Крім того, документ передбачає право поновлення на посаді для співробітників, яких звільнили на початку пандемії. Тепер Glitch мусить запропонувати 18 програмістам, звільненим через економічні труднощі компанії, повернутися на свої робочі місця.

«Є багато побоювань, що профспілки не допоможуть в технологічному секторі, однак це демонструє, що є інші шляхи. У нас контракт на 11 місяців, і ми не робили наголос на зарплатах та пільгах. Ми не хотіли шкодити Glitch. Ми хотіли бачити себе партнерами керівництва та кодифікувати речі, важливі для нас як для профспілки», — прокоментувала укладання договору старша програмістка компанії Шерідан Кейтс.

До колективного договору працівники йшли майже рік — у 2020 вони зареєстрували профспілковий осередок від організації Комунікаційних робітників Америки. До осередку увійшли 90% персоналу Glitch, і керівництво добровільно визнало його.

  • Зовсім інакше йдуть справи у співробітників компаній типу Amazon або Kickstarter, де керівництво докладає всіх зусиль, щоб відбити в персоналу бажання створювати профспілкові осередки.
  • Близько 400 співробітників технологічного гіганта Google створили першу профспілку в компанії, щоб добитися більшої прозорості та оновити етичні стандарти роботи. Після цього компанія доручила перевірити корпоративне листування на предмет «підривних» повідомлень.
  • Корпорація McDonaldʼs кілька років стежить за своїми співробітниками, які беруть участь в діяльності руху «Борись за 15 доларів на годину», який виступає за підвищення зарплати. Для цього корпорація створила секретний розвідувальний підрозділ.