Працівники Google створили першу профспілку. Після цього компанія розпочала перевірку робочого листування

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Videvo

Близько 400 співробітників технологічного гіганта Google створили першу профспілку в компанії, щоб добитися більшої прозорості та оновити етичні стандарти роботи. Після цього компанія доручила перевірити корпоративне листування на предмет «підривних» повідомлень.

Про це повідомляє Business Insider.

Після презентації профспілки Alphabet Workers Union минулого тижня Керівництво Google доручило модераторам груп корпоративного листування покращити свою роботу, вишукуючи чутливі та неоднозначні повідомлення. Компанія також нагадала, що її приміщення можна використовувати виключно для робочих задач.

З часу оголошення про створення профспілки її членство зросло до 600 осіб. Цілі обʼєднання полягають у просуванні більш інклюзивних, прозорих та етичних стандартів у роботі компанії. Профспілка закликає співробітників Google повідомляти про вчинки керівництва, які здаються їм сумнівними.

Одна з проблем, яку піднімає профспілка — це участь компанії в програмі Пентагону з розробки автономних безпілотників.

«Профспілка базується на роках мужнього гуртування співробітників Google», — заявила менеджерка Нікі Ансельмо з профспілки, підкреслюючи, що керівництво реагує лише тоді, коли співробітники діють організовано.

За словами керівниці профспілки Парул Коул, принципи роботи Google «мають змінитися».

«Alphabet продовжує переслідувати тих, хто має сміливість висловитися, і намагається втримати співробітників, які публічно говорять про суспільно важливі речі, наприклад, монопольну силу», — сказала вона.

Профспілка також зазначає, що дискримінація та неетичні робочі умови працюють на благо кількох заможних людей в керівництві Google, в той час як люди з меншим впливом у компанії, зокрема з числа меншин, від цього страждають.

4 грудня компанія звільнила співробітницю групи з етики штучного інтелекту Тімніт Ґебру. За словами спеціалістки, яку поважають у тех-спільноті, це сталося через її наукову роботу щодо небезпек через упередження, закладені до штучного інтелекту. Керівництво зажадало відкликання роботи або ж видалення з неї співавторів, які працюють у Google.

Після цього темношкіра Ґебру заявила в жіночій групі корпоративного листування, що керівництво упереджено ставиться до меншин. Наступного дня її звільнили, що змусило згадати про інші випадки звільнень внаслідок конфліктів фахівців зі штучного інтелекту з керівництвом Google.

Профспілка зазначає, що звільнення Ґебру різко збільшило кількість охочих долучитися.

Згідно з позицією пресслужби Google, компанія завжди дотримувалася високих стандартів у створенні здорової атмосфери та відкритості дискусій.