Мінʼюст США подав позов проти Google. Компанію звинуватили в монополізмі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство юстиції США і прокурори 11 штатів подали антимонопольний позов проти компанії Google (материнської Alphabet Inc.). Компанію звинувачують у порушенні конкуренції. У позові вказано, що компанія укладала ексклюзивні угоди в обхід законодавства, завдяки яким Google ставав пошуковиком за замовчуванням.

Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на заяву Мінʼюсту.

Мінʼюст вважає, що Google давала багатомільйонні хабарі виробниками мобільних телефонів та інтернет-браузерів, зокрема Safari від Apple, за установку Google як пошукової системи за замовчуванням. Також компанія нібито укладала тіньові контракти, які забороняли попередньо встановлювати пошуковики-конкуренти. Серед претензій вказана й неможливість видалити пошуковик Google.

У компанії звинувачення назвали «хибними». «Люди використовують Google, тому що вони хочуть, а не тому що вони змушені чи не можуть знайти альтернативи. Цей судовий процес ніяк не допоможе споживачам», — заявили в Google.

Розслідування Мінʼюсту щодо Google тривало понад рік. Воно відбувалося на тлі перевірки компаній Amazon, Apple і Facebook.