Vice: Секретний підрозділ McDonaldʼs кілька років шпигує за співробітниками, які вимагають підвищення зарплати

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Корпорація McDonaldʼs кілька років стежить за своїми співробітниками, які беруть участь в діяльності руху Fight for $15 («Борись за 15 доларів на годину»), який виступає за підвищення зарплати. Для цього корпорація створила секретний розвідувальний підрозділ.

Про це йдеться в розслідуванні видання Vice.

У працівників мережі McDonaldʼs немає своєї профспілки. У 2012 році вони створили протестний рух у США та західних країнах, щоб домогтися збільшення погодинної оплати та змусити американський уряд затвердити нову мінімальну гарантовану зарплату, яка вже понад 10 років тримається на рівні $7,25 на годину. Протестний рух уже змусив деякі штати піти на поступки, що стурбувало керівництво McDonaldʼs.

Сама корпорація відмовляється від переговорів з представниками руху, заявляючи, що багато хто з них працює на франшизи McDonaldʼs і формально не є прямими співробітниками.

За даними журналістів, у McDonaldʼs є дві групи «розвідників» — в офісах у Чикаго та Лондоні. Вони збирають інформацію про осередки Fight for $15, їхніх учасників, плани руху і навіть особисті контакти працівників. McDonaldʼs оцінює своїх співробітників з руху як «загрозу безпеці».

У документах, які є в розпорядженні Vice, ідеться, що «стратегічний розвідувальний підрозділ» займається повним спектром збору інформації про «контрагентів» компанії, щоб «попереджувати та боротися з атаками Fight for $15 на бренд».

У документах є звіт одного з «розвідників», який описує діяльність активістів аж до кількості їхніх особистих зустрічей і участі у «віртуальних» протестах у соцмережах. Vice стверджує, що за співробітниками стежать навіть за допомогою фейкових акаунтів. Цю інформацію підтвердив колишній працівник корпорації.

Представник McDonaldʼs у відповіді Vice заявив, що розслідування журналістів містить «неточні та маніпулятивні дані для створення сенсації». Більшість з викладеного він назвав брехнею, але не став заперечувати, що у складі McDonaldʼs справді є команда, яка виявляє потенційні загрози безпеки в майже 40 тисячах населених пунктах у всьому світі.