В Італії виявили та вперше ізолювали «нігерійський» штам коронавірусу

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Plastifikator x «Бабель»

На півночі Італії, в місті Брешія, виявили та ізолювали «нігерійський» штам коронавірусу.

Про це заявив президент Італійської спілки вірусологів і директор мікробіологічної лабораторії Арнальдо Карузо, повідомляє агентство Adnkronos Salute.

«Вперше в Італії ми ізолювали штам, що несе мутації, які викликають занепокоєння, оскільки вони можуть бути стійкими до доступних сьогодні вакцин проти COVID-19», — заявив він.

За словами Карузо, нині цей штам розвивається переважно в Африці, в Нігерії, але є низка спостережень у всьому світі. Наразі є кілька випадків, але їхня кількість зростає.

Також вірусолог зазначив, що виявили штам у Брешії «випадково» під час аналізу біологічних зразків, узятих у «широкого кола контрольних пацієнтів». Мутант був ідентифікований у COVID-позитивної людини «африканського походження».

«Необхідно перевірити, чи є це поодиноким випадком, тобто, чи саме цей пацієнт приніс штам на територію, чи він уже циркулює», — додав він.

Карузо пояснив, що ізоляція вірусу є «дуже важливою» з наукової точки зору.

«Тепер, ізолювавши вірус, ми нарешті зможемо оцінити, чи проявляє цей варіант порівняно з початковим штамом або іншими відомими мутантами більшу агресивність і чи є він стійким до антитіл, що виробляються після вакцинації. Мутант має багато точок мутації в білку Spike (S-білок), що викликає особливу занепокоєність через його можливу ​​стійкість до вакцин», — зауважив вірусолог.

  • Італія першою у Європі стикнулася із масовим поширенням коронавірусу. Найбільше постраждали північні регіони країни. Темпи поширення хвороби були найшвидшими в Європі, а смертність була доволі високою. Увесь 2020 рік в Італії було найбільше зафіксованих випадків зараження коронавірусом у Європі, але під кінець року її обігнали Франція та Велика Британія.
  • Режим надзвичайного стану уряд Італії ввів 31 січня минулого року — коли пандемія тільки набирала обертів. Нещодавно його продовжили до 30 квітня 2021 року.