Байден переконав конкурентів Johnson & Johnson і Merck спільно виробляти вакцину від коронавірусу

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Байден переконав конкурентів Johnson & Johnson і Merck спільно виробляти вакцину від коронавірусу

Johnson & Johnson

США матимуть до кінця травня необхідну кількість вакцин, щоб прищепити кожну дорослу людину — все завдяки незвичній домовленості між двома найбільшими виробниками ліків у країні. За словами президента Джо Байдена, фармацевтичний гігант Merck працюватиме зі своїм конкурентом Johnson & Johnson, щоб виготовити 100 млн доз його нової вакцини до початку літа.

Про це повідомляє Business Insider.

Заява про таку співпрацю надійшла після того, як федеральний регулятор схвалив для екстреного використання вакцину від коронавірусу розробки Johnson & Johnson.

«Сьогодні ми оголошуємо про великий крок уперед. Дві найбільші лікарські та фармацевтичні компанії в світі, що зазвичай конкурують, будуть разом працювати над вакциною», — заявив Байден.

Як зазначив президент, Merck отримає від уряду необхідне для виробництва вакцин обладнання, щоб безперешкодно виготовити необхідну кількість доз.

«Johnson & Johnson і Merck будуть працювати разом для розширення виробництва вакцини Johnson & Johnson. Це тип співпраці між компаніями, який ми бачили під час Другої світової війни», — сказав він, підкресливши, що наслідком такої взаємодії буде отримання необхідної кількості доз для щеплення всіх дорослих вже до кінця травня.

Станом на початок цього тижня в США зробили майже 77 млн щеплень мРНК-вакцинами від компаній Moderna та Pfizer-BioNTech. Протягом наступних чотирьох місяців від цих компаній очікують поставку ще 600 млн доз.

Попри переваги вакцин від цих компаній, розробка J & J передбачає лише один укол, що дешевше в плані логістики. Також розробка обіцяє продемонструвати кращу ефективність проти нових штамів коронавірусу.

  • За даними регулятора, вакцина ефективна в 66—67% випадків при запобіганні коронавірусу «помірного» ступеня тяжкості і в 77—85% випадків при запобіганні тяжким випадкам. Також фахівці зазначають, що під час дослідження було зареєстровано дуже мало серйозних побічних ефектів.
  • Сама компанія Johnson & Johnson заявляла, що ефективність однієї дози її вакцини від коронавірусу становить 66%.
  • У листопаді 2020 року заступник міністра охорони здоровʼя Віктор Ляшко заявив, що компанія Johnson & Johnson може провести в Україні масштабні випробування вакцини від коронавірусу.