ФСБ приховує особистість дружини ймовірного вбивці чеченського командира у Берліні

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
ФСБ приховує особистість дружини ймовірного вбивці чеченського командира у Берліні

Bernd von Jutrczenka / picture alliance via Getty Images

Федеральна служба Росії приховала особистість дружини Вадима Красікова — ймовірного вбивці колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі в Берліні.

Про це пише Deutsche Welle.

Німецькі журналісти разом із проєктом Bellingcat і Insider зʼясували, що дружина Красікова незабаром після того, як стало відоме справжнє імʼя можливого вбивці в грудні 2019 року, вилетіла за підробленими документами з Москви до окупованого Росією Криму разом із дочкою. У списку пасажирів цього рейсу значаться імена двох осіб, дані яких збігаються з даними Красікової та її дочки: проставлені в списку дати народження збігаються з датами народження Красікової, в обох випадках змінено на одну цифру лише рік народження.

На думку журналістів, той факт, що в літаку перебувала саме Красікова з дочкою, підтверджує і роздруківка їхніх телефонних переговорів. Розслідувачі зʼясували, що Красікова протягом декількох місяців після вбивства Хангошвілі користувалася телефоном свого чоловіка. Цей телефон був вимкнений в московському аеропорту Домодєдово 6 грудня 2019 року і знову зареєстрований в мережі наступного дня в Криму.

Як зʼясували журналісти-розслідувачі, дружина Красікова також тісно спілкувалася з ФСБ. Протягом декількох днів після встановлення справжнього імені Красікова його дружина часто телефонувала з мобільного телефону свого чоловіка одному зі співробітників ФСБ. Інший співробітник ФСБ летів разом із нею до Криму. Ця людина — очевидно, офіцер у чині генерала — з того часу щомісяця літає в Крим.

Згідно з матеріалами розслідування, цей 58-річний чоловік у лютому 2019 року звернувся до генконсульства Греції в Москві з проханням про видачу тримісячної туристичної візи в ЄС на період з квітня до жовтня. Вбивство в парку Тіргартен в Берліні було скоєно саме в цей період. Грецька влада відмовила чоловікові у візі, але видали йому місячну візу на період з кінця квітня до кінця травня. Цей часовий відрізок, очевидно, йому не підходив: судячи з банку даних, в цей період він не вилітав в Європу.

Вадим Красіков зараз перебуває під судом у Берліні. Для вбивства ФСБ видала йому фальшиві документи. Перед скоєнням злочину він регулярно спілкувався з ФСБ і проходив підготовку в одному з центрів для спецназу. Вадим Красіков заперечує, що це його справжнє імʼя. Він неодноразово підкреслював, що насправді його звуть Вадим Соколов, як це значиться в документах, предʼявлених ним при вʼїзді в ЄС.

  • Зелімхан Хангошвілі був застрелений у Берліні 23 серпня 2019 року. У його вбивстві звинувачують 55-річного росіянина з паспортом на імʼя Вадима Соколова. За даними розслідувачів, справжнє імʼя Соколова — Вадим Миколайович Красіков, і він може бути причетний до замовного вбивства, скоєного в Москві в 2013 році. Імовірно, Красіков мав тісні контакти з російськими спецслужбами, зокрема з ФСБ.
  • Федеральна прокуратура Німеччини висунула проти уряду Росії звинувачення в замовному вбивстві Хангошвілі. Росія свою причетність традиційно заперечує.
  • У грудні 2019 року на переговорах країн «нормандського формату» президент Росії Путін назвав Хангошвілі «організатором вибухів у московському метро» і погрожував Німеччині теж вислати дипломатів.
  • Пізніше Росія вислала двох німецьких дипломатів у відповідь на аналогічні заходи Німеччини.