Дружина Саакашвілі проходить свідком у справі про вбивство чеченського командира в Берліні

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Дружина колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі Сандра Рулофс виявилася свідком у справі про вбивство колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі (Торніке Кавтарашвілі, громадянин Грузії), якого застрелили в Берліні 23 серпня 2019 року.

Про це пише Deutsche Welle.

У Вищому земельному суді Берліну керівники слідчих груп заявили, що в день смерті Хангошвілі планував зустрітися з Рулофс.

Сама Рулофс відмовилася їхати до Берліну, щоб свідчити, тому її допитали телефоном. Допит, за словами слідчого, був досить тривалим. Зміст розмови і мету зустрічі Рулофс із Хангошвілі в суді не розголошували.

Керівник слідчої групи заявив, що справа від самого початку була незвичною. За його словами, підозрюваний після затримання одразу просив повідомити посольство Росії, а через чотири дні до нього в СІЗО прийшли представники посольства. При цьому десятки опитаних з оточення Хангошвілі зазначали роль убитого у другій чеченській війні, відкидаючи версію вбивства через особисті мотиви.

Слідство не змогло встановити, яким чином обвинувачений дістався з Варшави до Берліну і що робив у день вбивств. Його зафіксувала камера відеоспостереження у варшавському готелі 22 серпня о 08:00, далі його слід зник. Через 28 годин після цього його затримали в центрі Берліну під час спроби викинути речові докази в річку. Мобільний телефон підозрюваного практично не дав інформації.

Представники слідства підтвердили на суді, що прізвище Хангошвілі справді є у списку ФСБ Росії з 19 осіб, підозрюваних у тероризмі.

  • Зелімхан Хангошвілі був застрелений у парку Кляйнер у Берліні 23 серпня 2019 року. У його вбивстві звинувачують 55-річного росіянина з паспортом на імʼя Вадима Соколова. За даними розслідувачів, справжнє імʼя Соколова — Вадим Миколайович Красиков, і він може бути причетний до замовного вбивства, скоєного в Москві в 2013 році. Імовірно, Красиков мав тісні контакти з російськими спецслужбами, зокрема з ФСБ.
  • Федеральна прокуратура Німеччини висунула проти уряду Росії звинувачення в замовному вбивстві Хангошвілі. Росія свою причетність традиційно заперечує.
  • У грудні 2019 року на переговорах країн «нормандського формату» президент Росії Путін назвав Хангошвілі «організатором вибухів у московському метро» і погрожував Німеччині теж вислати дипломатів.
  • Пізніше Росія вислала двох німецьких дипломатів у відповідь на аналогічні заходи Німеччини.