Німеччина звинуватила владу Росії у замовному вбивстві чеченського польового командира у Берліні

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Німеччина звинуватила владу Росії у замовному вбивстві чеченського польового командира у Берліні

Будівля Федеральної прокуратури Німеччини у Карслруе

Пресслужба Федеральної прокуратури Німеччини

Федеральна прокуратура Німеччини висунула проти уряду Росії звинувачення в замовному вбивстві колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі (Торніке Кавтарашвілі).

Про це повідомляє пресслужба прокуратури.

На думку правоохоронців, підпорядковані уряду Росії відомства дали завдання «ліквідувати» Кавтарашвілі підозрюваному у цьому вбивстві Вадиму К. (він же Вадим С.).

«За замовним вбивством стояли ворожі стосунки жертви з російською державою, з урядами автономних республік Чечня та Інгушетія, а також з проросійським урядом Грузії», — повідомляє федеральна прокуратура.

Вбивство Зелімхана Хангошвілі

Наприкінці серпня в Берліні застрелили колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі. За його вбивство затримали росіянина з паспортом на імʼя Вадима Соколова. Але, як стверджується у спільному розслідуванні Bellingcat, The Insider і Der Spiegel, це вигадане імʼя. За їхніми даними, підозрюваного звуть Вадим Миколайович Красиков і він може бути причетний до замовного вбивства, скоєного в Москві в 2013 році.

Встановити справжнє імʼя «Вадима Соколова» учасники розслідування змогли за допомогою фотографії з архіву Інтерполу. Зображення Вадима Красикова, передане Росією в Інтерпол у 2014 році, більш ніж на 80% збігається зі знімком «Вадима Соколова», який поширили після вбивства Зелімхана Хангошвілі. Щоб знайти подібність, використовували функцію розпізнавання облич у хмарному сервісі Microsoft Azure.

Про Вадима Красикова відомо, що він народився 10 серпня 1965 року в селі Кенестобе Туркестанської області Казахстану. У 1980-х роках його сімʼя переїхала в Бурятію. Потім Красиков разом із дружиною і двома дітьми переїхав до Іркутська. З 2009 року він жив у Підмосковʼї.