Ефект Стрейзанд: Медведчук прокоментував справу щодо книжки про дисидента Василя Стуса

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Ефект Стрейзанд: Медведчук прокоментував справу щодо книжки про дисидента Василя Стуса

Марієнко Андрій / УНІАН

Голова політради «Опозиційної платформи — За життя», кум російського президента Володимира Путіна Віктор Медведчук, проти якого ввели санкції, вважає необґрунтованими звинувачення щодо себе у справі Василя Стуса, що має, за його словами, «ефект Стрейзанд».

Про це він заявив в інтерв’ю ВВС Україна.

«Це все маячня. Я завжди говорив, що мене не цікавить особистість Стуса. Більше того, будь-які «звинувачення» щодо так званої справи Стуса є необґрунтованими. А те, що це розійшлося, що про це говорять, — ну, нехай говорять. Я ж не приховую про себе нічого. Ось який я є. І якщо мене не люблять таким, як я є, значить, це проблема тих, хто не любить», — сказав нардеп.

Водночас Медведчук запевнив, що буде відстоювати свою принципову позицію.

«Вважаю, що людина, яка себе поважає, повинна відстоювати свої погляди. Я не повинен був змовчати, я і не змовчав», — наголосив політик.

За словами Медведчука, він не шкодує, що подав до суду через книжку про українського поета й дисидента.

«Мені фактично все моє оточення каже, що це неправильно. А я не шкодую. Прийшов адвокат, ми подивилися. Те, що було там [у книжці], там була брехня. Я ж не заперечую проти Стуса і проти того, що у нього є прихильники. Нехай його поважають, нехай його люблять, хай його обожнюють. Але брехня щодо мене не може поширюватися», — додав він.

  • 19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд Києва заборонив розповсюджувати без дозволу Віктора Медведчука книгу журналіста Вахтанга Кіпіані про Василя Стуса. Видавництво Vivat одразу заявило, що оскаржить заборону, а у Медведчука у відповідь заявили, що «виграють» ще один суд у справі, а книгу назвали «пасквілем».
  • Книга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вийшла друком у травні 2019 року. У ній зібрані ключові документи з колишнього архіву КДБ, які пояснюють, як і за що насправді судили українського дисидента.
  • Віктор Медведчук був державним захисником українського поета Василя Стуса. Його часто звинувачують у порушенні адвокатської етики під час цього процесу. Сам він провини не визнає.