Порошенко у день купівлі «Прямого» витратив понад пів мільйона гривень

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Порошенко у день купівлі «Прямого» витратив понад пів мільйона гривень

Пресслужба президента України

Пʼятий президент України, лідер «Європейської солідарністі» Петро Порошенко у день купівлі телеканалу «Прямий» витратив трохи більше за 500 тисяч гривень.

Про це свідчать зміни, внесені до його декларації, яка оприлюднена на сайті НАЗК.

18 лютого, коли Порошенко оголосив про купівлю телеканалу, він здійснив два видатки в Україні — на суми понад 252 тисячі гривень і понад 256 тисяч гривень. У декларації конкретно не вказано, на що пішли ці гроші. Але у рядку «вид видатку» зазначено — «набуття освіти».

Також Порошенко через чотири дні після цього, 22 лютого, витратив ще понад 1 мільйон 13 тисяч гривень, але вже на «подарунок у грошовій формі» (рухоме майно).

  • 18 лютого Порошенко заявив, що став власником телеканалу «Прямий», щоби захистити його від можливих санкцій, які нібито планують запровадити на засіданні РНБО 19 лютого. За словами Порошенка, інформацію про підготовку санкцій йому підтвердив посол однієї з країн «Великої сімки», прізвище якого він не назвав.
  • «Прямий» раніше повʼязували з Порошенком, хоча офіційно канал належав колишньому депутату Партії регіонів та ексглаві КМДА Володимиру Макеєнку. Він у 2017 році придбав телеканал «Тоніс» і перетворив його на «Прямий».
  • У листопаді 2019 року працівники Держбюро розслідувань проводили обшуки в житлі тодішнього власника телеканалу «Прямий» Макеєнка у межах розслідування кримінального провадження про купівлю-продаж телеканалу.
  • Ексзаступник глави Адміністрації президента часів Януковича Андрій Портнов подав позов проти Порошенка, оскільки вважав угоду про купівлю телеканалу «Прямий» Макеєнком формальною. На його думку, фактично каналом володіє Порошенко, який нібито «відмив» гроші, отримав контроль над медіа й уникнув сплати податків.