Дозволити ліки на основі канабісу: відповідальний за боротьбу з наркотиками заступник Авакова назвав свій варіант легалізації марихуани

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Заступник міністра внутрішніх справ, відповідальний за боротьбу з наркотиками та реабілітацію наркозалежних Олександр Гогілашвілі розкритикував зареєстровані в Раді законопроєкти про легалізацію медичного канабісу в Україні та запропонував вирішити це питання, дозволивши окремі препарати на його основі.

Про це він заявив в інтерв’ю «Бабелю».

«Я не проти медичного канабісу в принципі, але, як представник виконавчої влади, чітко бачу можливі ризики і наслідки легалізації, про які ніхто не говорить. Незрозуміло, хто виробляє, де виробляє, хто контролює виробництво, хто дає дозвіл, ліцензії, квоти, як регулюється питання імпорту та експорту, і чи регулюється взагалі», — пояснив Гогілашвілі.

На його думку, найкоротший шлях вирішення питання — внести назви конкретних ліків на основі канабісу в постанову Кабміну, яка регулює обіг наркотичних речовин в Україні, і запустити модуль електронного рецепта.

«Конкретні речовини і ліки можна вносити просто туди. Таке рішення проблеми покаже справжній інтерес лобістів до так званого «медичного канабісу»... Я проти лобістів, які прикриваються пацієнтами, виставляють їх наперед як щит, а у самих зовсім інші плани. Якщо депутати приносять нам «лисі» законопроєкти, без чітких визначень, нехай тоді знімають з МВС і Нацполу відповідальність і прописують у КПК, що відповідальність за наслідки несуть вони», — додав він.

Водночас, за словами Гогілашвілі, лікарі не готові виписувати препарати на основі канабісу, бо не хочуть брати на себе відповідальність за ліки, ефект яких їм незрозумілий.

«Немає жодного медичного дослідження, яке б довело корисність цього препарату. Ніхто не бачив досліджень. Далі: ніхто ж не говорить, у якому вигляді буде цей канабіс: таблетки, мазі або щось інше. У МОЗ немає офіційної статистики онкохворих, і питання медичного канабісу не досліджене. Взагалі, у всьому світі медицина доказова, і на підставі цього прописують певні препарати», — наголосив заступник глави МВС.

Окрім цього, Гогілашвілі запевнив, що у разі легалізації марихуани вона подорожчає у 10 разів.

«Люди, які курять марихуану, все одно будуть її курити. Але сьогодні вони купують її за 250—400 гривень, а коли легалізують, вона коштуватиме в 10 разів дорожче, тому що буде ліцензія і сертифікат якості», — зауважив він.