Зеленський пообіцяв розірвати «замкнене коло» і провести судову реформу в Україні

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Зеленський пообіцяв розірвати «замкнене коло» і провести судову реформу в Україні

УНІАН

Президент Володимир Зеленський заявив, що в Україні буде реалізовано дієву судову реформу, яка гарантуватиме право кожного громадянина на чесний, незалежний та справедливий суд.

Про це він сказав під час всеукраїнського форуму «Україна 30», його цитує пресслужба Офісу президента.

Зеленський нагадав, що провести судову реформу обіцяла кожна влада в Україні, але в результаті суди залишалися «нереформованими, корумпованими та неефективними».

«Ми налаштовані розірвати це замкнене коло. Чесний і справедливий суд — це саме та частина моєї президентської програми, від якої значною мірою залежить виконання багатьох інших частин […] Успішна судова реформа в Україні є каталізатором нашої інтеграції в ЄС і НАТО», — наголосив президент.

Разом з тим, він виокремив основні проблеми судової системи. Однією з них, за його словами, є брак нових суддів, а це призводить до надмірного навантаження на систему та проблем з доступом до правосуддя. «Через відсутність майже третини суддів громадяни змушені місяцями, а інколи й роками очікувати на розгляд своєї справи», — зазначив він.

У цьому контексті Зеленський наголосив на важливості відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів і вдосконаленні процедури добору кандидатів до Вищої ради правосуддя.

Ще однією проблемою, за його словами, є брак доброчесних та незалежних суддів. Тому важливим є усунення зловживань та забезпечення прозорості суду, а дієвим кроком до цього можуть стати ІТ-рішення. «За аналогією з державними послугами у смартфоні ми прагнемо — і обов’язково зробимо — «суд у смартфоні». Більшість бюрократичних процедур перейдуть в онлайн, що прискорить судовий процес, мінімізує корупцію та можливості для зловживань», — наголосив Зеленський.

Він також додав, що громадяни мають брати безпосередню участь у здійсненні правосуддя. «Ми запроваджуємо в країні народовладдя, а це не лише місцеві та всеукраїнські референдуми. Одним із його інструментів є суд присяжних. Наразі готові два законопроєкти, що дадуть старт його роботі», — наголосив глава держави, додавши, що поки модель і формат суду присяжних детально обговорюватимуть.

Крім того, Зеленський наголосив, що актуальною залишається реформа Конституційного суду. Тому, додав він, для пошуку шляхів розв’язання цих питань він утворив Комісію з питань правової реформи.

Зазначимо, що прихильники активіста Сергія Стерненка на суботній акції назвали однією зі своїх вимог оновлення судової системи, а саме перезапуск Вищої ради правосуддя.