Відкрита Банкова і схований транспорт силовиків. Під ОП почалася акція на підтримку Стерненка

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Відкрита Банкова і схований транспорт силовиків. Під ОП почалася акція на підтримку Стерненка

Євген Спірін / «Бабель»

Під Офісом президента в Києві почалася акція протесту на підтримку увʼязненого активіста Сергія Стерненка.

Біля будівлі зібралися понад тисячу людей, і учасники продовжують прибувати. Проходи до Офісу президента відкриті, на території перед президентською адміністрацією перебуває тільки поліція діалогу, незначна кількість правоохоронців контролює вхід до ОП. Учасники акції прийшли з плакатами Free Sternenko, «Ні політичним репресіям» та вимогами звільнити заступника голови Офісу президента Олега Татарова.

Разом з тим, значна кількість поліцейської техніки перебуває на вулиці Лютеранській. Також поблизу вулиці Банкової помічені щонайменше сім автобусів Національної гвардії.

«Бабель»

«Бабель»

  • 23 лютого Приморський суд Одеси засудив Сергія Стерненка до 7 років і 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна за нібито організацію викрадення у 2015 році Сергія Щербича, члена партії «Довіряй ділам» одеського мера Геннадія Труханова. Стерненко начебто організував викрадення Щербича, щоб заволодіти його коштами — 300 гривнями. Справа ґрунтується лише на свідченнях Щербича.
  • Захист Стерненка вказував на процесуальні порушення під час процесу. Зокрема, суддя цитував свідка, якого в суді не допитували. Після оголошення вироку депутати з фракції «Голос» почали збирати підписи за відставку генерального прокурора Ірини Венедіктової.
  • Увечері 23 лютого у 25 містах України та трьох містах за кордоном пройшли акції протесту. У Києві та Житомирі були сутички. У столиці постраждали 24 працівники поліції та понад десять протестувальників. В МВС розкритикували протести, а голова Одеської прокуратури назвав акції «тиском на суд».