«Плівки Медведчука—Суркова»: лідер ОПзЖ не підтвердив справжність записів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Плівки Медведчука—Суркова»: лідер ОПзЖ не підтвердив справжність записів

Синиця Олександр / УНІАН

Депутат від «Опозиційної платформи — За життя» Віктор Медведчук не готовий підтвердити автентичність опублікованих записів з голосами, схожими на його і колишнього помічника президента Росії Владислава Суркова.

Про це він заявив «BBC Україна».

Водночас він підтверджує, що у 2014 році за дорученням і з відома тодішнього президента Петра Порошенка вів переговори з російською владою на теми, які звучать у цьому записі.

«Чи була (конкретно) така розмова, я не памʼятаю, я стверджувати не можу. Але теми, які там звучать, — звичайно, я їх знаю. Запитайте мене, і я відповім», — сказав Медведчук.

Він додав, що справді наприкінці 2014 року обговорював обмін полоненими. «Так, дійсно мені було запропоновано Порошенком зайнятися обміном... І я врегулював питання, і ми отримали більше, ніж розраховувала українська сторона, і цей обмін відбувся 26 грудня 2014 року», — заявив Віктор Медведчук. У названий день відбувся «великий обмін» 146 українських військових на 222 бойовиків «ЛДНР».

Він також розповів, що вів переговори про постачання електроенергії з Росії до України. «Щодо електроенергії теж було — він [Порошенко] мене просив, ми [Медведчук і Сурков] вели переговори, і на 2015 рік були укладені контракти з постачання. Російська компанія «Интер РАО» та «Укрінтеренерго» підписали контракт на експорт електроенергії з Росії до України, а також сторони домовилися про забезпечення надійного і безперебійного енергопостачання до Криму», — сказав Медведчук.

Нардеп додав, що в постачанні російської електроенергії до України немає нічого дивного, нагадавши, що такі поставки продовжуються і понині.

  • Уранці 25 лютого видання «Цензор.НЕТ» опублікувало запис можливої розмови Медведчука і Суркова, під час якої могли обговорювати обмін полоненими на Донбасі та поставки електроенергії в окупований Крим через російську «Интер РАО» та її структури на півострові. Видання стверджує, що запис був зроблений у 2014 році — за президентства Петра Порошенка, але не вказує, коли саме й за яких обставин. Видання також не вказало, яким чином отримало аудіо.
  • Служба безпеки України долучила до кримінального провадження та вивчить аудіозаписи розмови між Віктором Медведчуком і експомічником президента Росії Владиславом Сурковим, яку опублікували ЗМІ.