Київський суд зобовʼязав заблокувати в Україні доступ до GitHub і ще понад 400 сайтів. У Мінцифри незадоволені рішенням

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Голосіївський районний суд Києва зобов’язав заблокувати доступ до понад 400 сайтів — серед них російське медіа РБК, платформа для ведення блогів LiveJournal, а також сайт для програмістів і розробників GitHub.

Про це повідомляє пресслужба Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері звʼязку та інформатизації (НКРЗІ), на офіційному сайті якої можна ознайомитися з повним переліком заборонених сайтів.

«Накласти арешт на майнові права інтелектуальної власності, які виникають у користувачів мережі інтернет при використанні веб-ресурсів... шляхом зобов’язання інтернет-провайдерів закрити до них доступ», — йдеться в повідомленні.

Загалом у переліку — 426 сайтів у доменах .net, .com, .org, .ru, .wiki тощо.

На заборону вже відреагував міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров у своєму Telegram-каналі.

«Ми не дамо і не буде заблокований GitHub Gist», — написав він.

Також Федоров зазначив, що незабаром з’явиться офіційна заява МВС, Мінінформполітики та Мінцифри щодо ухвали суду.

  • Раніше Київський районний суд Харкова ухвалив заблокувати Telegram-канали, які були створені російськими спецслужбами для дестабілізації ситуації в Україні. Ідеться про канали «Резидент», «Легитимный», «Картель», «Сплетница».
  • 1 лютого СБУ заявила про викриття мережі Telegram-каналів, створених російськими спецслужбами. У справі вже затримали, за даними слідства, ключову особу в цій агентурній мережі — Вікторію Даскаліцу. Їй і ще одній учасниці висунули підозри в державній зраді. У СБУ заявили, що ключовим завданням виконавців була дискредитація органів влади, вплив на політику, створення соціальної напруги та протестних настроїв серед громадян.
  • Партія Анатолія Шарія зібрала 1,5 мільйона гривень застави за фігурантку справи щодо мережі Telegram-каналів.