«Страшно не за себе, а за пацієнтів»: що розповіли перші вакциновані від коронавірусу в Україні після отримання щеплення

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
«Страшно не за себе, а за пацієнтів»: що розповіли перші вакциновані від коронавірусу в Україні після отримання щеплення

Tim Reckmann / Flickr

Вакцинація від коронавірусу в Україні розпочалася вже в чотирьох областях: Черкаській, Чернігівській, Вінницькій та Київській. Першими щеплення отримали медики.

Про це пишуть місцеві ЗМІ.

Першу вакцину в Україні отримав лікар-реаніматолог з Черкас Євген Горенко. Він працює із зараженими коронавірусом пацієнтами.

Горенко розповів, що після щеплення почувається добре, а жодного болю не відчув. Він також наголосив, що у вакцинації немає нічого поганого.

«Щоб вакцина мала свій ефект на певній території, потрібно, щоб було провакциновано не менш ніж 70%. Ніяких страшних ускладнень, про які в Мережі багато розповідали, слава богу, я не відчуваю. Я нічого не відчув, окрім самого моменту інʼєкції», — зазначив лікар.

У Київській області першою вакцину отримала завідувачка дорослого інфекційного відділення у Броварській багатопрофільній клінічній лікарні Тетяна Шульженко. Вона також підкреслила, що після щеплення почувається цілком нормально.

«Почуваюся добре. Прийшла з робочого місця, одразу провакцинувалася. Пів години перебувала під наглядом лікаря, зараз піду працювати далі», — розповіла лікарка.

Водночас вона зазначила, що деякі її колеги, які вже хворіли на коронавірус, від вакцинації відмовилися.

Також вакцинацію розпочали у Чернігівській та Вінницькій областях. На Чернігівщині першим щеплення отримав завідувач відділення обласної лікарні Ігор Кузин.

«Страшно хворіти, страшно бачити, як пацієнти і близькі люди хворіють і, на жаль, помирають. Людство не придумало в боротьбі з масовими хворобами нічого краще за вакцинацію», — зазначив лікар.

У Вінницькій області першою вакцину отримала сімейна лікарка Людмила Бойко. Вона — член мобільної бригади, яка буде вакцинувати інших людей.

«Страшно за пацієнтів, а зараз не страшно. Страшно думати, виживе чи не виживе, щоб зробити все вчасно», — розповіла вона перед щепленням. Лікарка пояснила, що одразу погодилася на вакцинацію та проходила тренінг у Києві як член мобільної бригади.

  • З 24 лютого в Україні стартувала кампанія з вакцинації препаратом Oxford-AstraZeneca (Covishield), який доставили напередодні. Уже з ранку середи 11 автомобілів із вакциною вирушили в області, щоб доставити її туди. Через особливості логістики деякі міста та області отримають вакцину раніше за інші.
  • Наразі Україна домовилася про постачання понад 17 мільйонів доз вакцин від коронавірусу різних виробників. Першу партію отримали 23 лютого з 500 тисячами доз вакцини компанії AstraZeneca. Очікується ще 1,5 мільйона доз цієї ж компанії. Також уряд придбав 10 мільйонів доз вакцини від коронавірусу компанії Novavax та майже 2 мільйони доз вакцини китайської компанії Sinopharm. Водночас у рамках ініціативи COVAX Україна розраховує отримати 117 тисяч доз вакцини Pfizer та до 4 мільйонів доз вакцини AstraZeneca.