ВАКС арештував частину «нафтопроводу Медведчука»

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
ВАКС арештував частину «нафтопроводу Медведчука»

НАБУ

Вищий антикорупційний суд арештував частину магістрального нафтопродуктопроводу «Самара — Західний напрямок», що пов’язують із власністю одного з лідерів партії «Опозиційна платформа — За життя» Віктора Медведчука.

Про це пише пресслужба СБУ.

«Майно (зокрема будівлі, споруди, інші об’єкти, що розташовані в Україні та забезпечують діяльність нафтопродуктопроводу) буде передано від комерційної структури до Нацагентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА)», — йдеться в повідомленні.

Там зазначили, що наразі СБУ спільно з НАБУ працюють над передачею усього нафтопроводу під контроль державного підприємства «Укрнафта».

  • 19 лютого Рада національної безпеки і оборони України доручила повернути в державну власність нафтопродуктопровід «Самара — Західний напрямок». Секретар РНБО Олексій Данілов уточнив, що територією України проходить 1 433 км трубопроводу, яким нині користуються іноземні компанії. Власниками цих компаній є громадяни України.
  • Нафтопродуктопровід «Самара — Західний напрямок» був збудований за часів СРСР і після проголошення незалежності України мав перейти у власність держави. Проте дочірня компанія російської АК «Транснефтепродукт» не передала права на трубопровід.
  • У 2011 році Господарський суд Рівненської області визнав право власності на частину нафтопродуктопроводу, що проходить українською територією, за Україною, у 2014—2015 роках це рішення підтвердили Апеляційний та Вищий господарський суди.
  • Натомість у 2015 році Господарський суд Рівненської області скасував рішення через «нововиявлені обставини», а у 2017 році визнав право власності за ТОВ «Прикарпатзахідтранс». Таким чином стратегічний об’єкт опинився у власності комерційної структури.