Урядова комісія назвала основні причини пожежі в будинку для літніх людей у Харкові

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Урядова комісія назвала основні причини пожежі в будинку для літніх людей у Харкові

Офіс генерального прокурора

Урядова комісія встановила причини пожежі в харківському будинку для літніх людей «Золотий час» — грубе та свідоме порушення вимог пожежної безпеки та підключення до будівлі електро- і газопостачання без отримання спеціальних дозволів. Про це міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов заявив на засіданні уряду.

«Під час огляду виявили пошкоджені електричні кабелі, під час загоряння був увімкнений електрообігрівач, що посилило навантаження на електросистему. Також не було дотримано протипожежних заходів безпеки», — пояснив Чернишов.

Чернишов додав, що у закладу не було установчих документів, фаховий рівень його працівників не відповідав критеріям уряду, у закладі не було кваліфікованих медиків. Він наголосив, що «Золотий час» працював неофіційно — у державному реєстрі про нього відомостей не було.

Нагадаємо, під час пожежі загинули 15 людей, 14 тіл вже ідентифікували. Щодо ще одного загиблого, то шукають родичів. Врятувати вдалося тих, хто перебував на першому поверсі будинку — 22 людей. Рятувати тих, хто був на другому, заважав сильний вогонь, наявність ґрат на вікнах і похилий вік пацієнтів — пенсіонери не могли швидко покинути будівлю.

Уряд виділить кожній родині загиблого та кожному постраждалому по 10 тисяч гривень і оплатить похорони — на це передбачено понад 170 тисяч гривень. Також уряд доручив регулятору вдосконалити процедуру підключення до електричної та газової мереж.

Кримінальне провадження через пожежу порушили за статтею 270 (порушення вимог пожежної безпеки) ККУ. Досудове розслідування триває.

Окрім цього, після пожежі обласні державні адміністрації виявили в Україні 786 таких нелегальних закладів.

  • 21 січня в Харкові у двоповерховій житловій будівлі, переобладнаній на будинок для літніх людей, сталася пожежа. На місці виявили 15 трупів, ще п’ятьох людей госпіталізували. Кабмін створив урядову комісію за дорученням президента. Генпрокуратура розглядає три версії: підпал (занесення стороннього вогню), необережне поводження з електроприладами та вогнем у побуті, а також замикання електромережі.
  • Поліція зʼясувала, що заклад працював без дозвільних документів. Суд арештував усіх чотирьох підозрюваних: власника будівлі Славіка Акопяна, орендаря та фактичного організатора будинку для літніх людей В’ячеслава Кравченка, його дружину Ольгу, яка керувала закладом, й адміністратора Ігоря Мирончука.