«Цей народ знову пізнає радість». Байден закликав американців памʼятати пів мільйона жертв коронавірусу, але не втрачати оптимізм

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Цей народ знову пізнає радість». Байден закликав американців памʼятати пів мільйона жертв коронавірусу, але не втрачати оптимізм

Saeima / Flickr

Президент США Джо Байден виступив зі звернення до народу стосовно пів мільйона жертв коронавірусу — найбільшого показника серед усіх країн. Ця кількість жертв перевищує втрати американців під час двох світових війн та війні у В’єтнамі. За президентським наказом протягом п’яти днів у США та всіх дипломатичних установах за кордоном приспустять національний прапор.

Про це пише CNN.

Байден висловив співчуття жертвам пандемії, «чий останній погляд був на самоті», і підтримав людей, які втратили своїх близьких.

«Я знаю, як це — не бути з ними, коли це трапляється. Я знаю, як це, коли ти там і тримаєш їх за руки, дивишся в їхні очі, коли вони закриваються. Я знаю, що коли ти дивишся на порожній стілець біля кухонного стола, він повертає все назад, незалежно від того, як давно це сталося», — сказав він.

Президент висловив оптимізм та запевнив, що американці пройдуть крізь це випробування.

«Ми просимо вас обʼєднатися й пам’ятати. Так можемо зцілитися. Щоб знайти сенс і роботу, яка ще попереду, щоб показати, що є світло в темряві. Цей народ буде знову посміхатися. Цей народ знову пізнає сонячні дні. Цей народ знову пізнає радість», — зазначив Байден, закликаючи не втрачати почуття горя та не розглядати втрачені життя американців як статистику.

Місяць тому, напередодні інавгурації, Байден зі своєю командою вже проводив церемонію жалоби з приводу 400 тис. померлих від коронавірусу.

Зазначається, що підхід нового президента до проблеми пандемії різко контрастує з підходом його попередника Дональда Трампа. Той часто захищав зусилля своєї адміністрації щодо заходи боротьби з інфекцією, однак рідко висловлював співчуття з приводу жертв. В одному з інтерв’ю Трамп зазначив, що число померлих від коронавірусу «таке як воно є».