Україна подала до ЄСПЛ новий позов проти Росії через убивства опонентів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Україна подала до ЄСПЛ новий позов проти Росії через убивства опонентів

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Уряд України подав нову скаргу до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) проти Російської Федерації. Заява стосується тверджень уряду України щодо практики Росії вбивати опонентів як на своїй території, так і на території інших країн (зокрема, членів Ради Європи). Про це йдеться у пресрелізі суду.

Уряд України також стверджує, що Росія не розслідує ці вбивства і навмисно приховує їх, щоб не змогли знайти винних. Україна заявляє про порушення як матеріальних, так і процесуальних аспектів статті 2 (право на життя) Конвенції.

Нагадаємо, Росія відмовилась порушувати кримінальне провадження щодо отруєння опозиціонера Олексія Навального бойовою отрутою «Новачок».

Урядовий уповноважений з питань Європейського суду з прав людини Іван Ліщина зазначив у Facebook, що знадобилось кілька років, щоб втілити цей позов. Загалом на розгляді суду перебувають чотири справи, які Україна подала проти Росії. Інші три справи:

  • Україна і Нідерланди проти Росії — через збиття у 2014 році над Донбасом рейсу MH17 Malaysian Airlines.
  • Україна проти Росії (щодо Криму). Справа стосується тверджень України про те, що Російська Федерація повинна нести відповідальність за порушення прав людини. 14 січня 2021 року суд підтвердив, що Росія мала «загальний ефективний контроль» над Кримом ще з лютого 2014 року, а не з часу так званого «референдуму». Україна заявляла про контроль півострову з 27 лютого — з моменту появи «зелених чоловічків», а Росія заявляла, що почала контролювати півострів з 18 березня 2014 року, коли Путін підписав закон про Крим як частину Росії.
  • Україна проти Росії щодо морського інциденту в Керченській протоці у 2018 році — тоді РФ захопила в полон три українських кораблі разом з екіпажами. Скаргу подали 29 листопада 2018 року.

Зазначимо, що у 2020 році Росія проголосувала за поправки до Конституції й визнала пріоритет російських законів над міжнародними — пріоритет Конституції Росії над рішеннями ЄСПЛ і міжнародного арбітражу дозволить їй не виконувати ті рішення, які вона вважатиме незаконними. Раніше Росія стверджувала, що ЄСПЛ не повинен розглядати цей позов, тому що він є політичним, а не юридичним.