Для програми «Великого будівництва» створять держфонд з капіталом у розмірі $3 млрд

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Україні для фінансування програми «Великого будівництва» створять державний фонд (акціонерне товариство) зі стартовим капіталом у розмірі 3 мільярди доларів. Фонд буде керувати інвестиціями, за рахунок яких планується повністю оновити основну мережу доріг країни.

Про це на форумі «Україна-30. Інфраструктура» розповів глава Укравтодору Олександр Кубраков.

«Наразі дорожня інфраструктура України відстає від рівня країн ЄС удвічі. У 2020 завдяки програмі Президента «Велике будівництво» нам вдалося оновити 17% основної мережі доріг, ще 20% буде оновлено у 2021 році. Для швидкого стрибка до рівня передових країн треба залучити значні державні інвестиції» — сказав Кубраков, зазначивши, що державний дорожній фонд не може фінансувати утримання доріг.

У звʼязку з цим Укравтодор і уряд обрали механізм «довгострокового фінансування під інфраструктурні облігації».

Фонд створять в структурі Укравтодору. Він зможе формувати статутний капітал за рахунок випуску інфраструктурних облігацій, створювати спільні підприємства і залучати інвесторів. Укравтодор планує у підсумку перевести фонд під юрисдикцію Міжнародного інвестиційного арбітражу, забезпечити корпоративне управління і запровадити антикорупційні заходи, які розробляються в рамках спільного проєкту Укравтодору та Європейського банку реконструкції та розвитку.